Tweede Kamer stemt tegen internetfilter voor goksites

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris Veiligheid en Justitie.Beeld ANP

De Tweede Kamer heeft vandaag de plannen van het kabinet voor een internetfilter dat gokverslaving moet tegengaan verworpen. Het filter was onderdeel van een wetsvoorstel dat online gokken in Nederland legaliseert.

Het parlement zou vandaag stemmen over de legalisering van online gokken in 2017. Dan moeten online-kansspelen als poker, bingo en sportweddenschappen legaal kunnen worden aangeboden in Nederland. Dat is op dit moment nog niet het geval omdat de in 2012 opgerichte Kansspelautoriteit machteloos staat tegenover de illegale aanbieders, die veelal in het buitenland zijn gevestigd. Het gevolg is dat de staatskas jaarlijks zo'n 50 miljoen euro aan belastinginkomsten misloopt.

Over het kabinetsvoorstel zoals het er nu ligt is twee jaar lang gediscussieerd. Een laatste heikel punt was het recht dat de Kansspelautoriteit had om providers te dwingen om een filter in te stellen voor bepaalde goksites. Daarmee zouden kansspelaanbieders die zich niet aan de regels houden kunnen worden geblokkeerd.

Vorige week werd tijdens een debat al duidelijk dat het parlement niets ziet in een dergelijke maatregel omdat het de vrijheid op internet te veel zou inperken. Vandaag besloot de Tweede Kamer om het filter helemaal te schrappen. De stemming over de rest van de wet is uitgesteld tot donderdag.

Grote gevolgen
D66 wilde het filter schrappen uit de plannen omdat de overheid daarmee zou inbreken op de goede technische werking van het internet. "Daardoor wordt het vertrouwen van gebruikers in het internet ondermijnd, met potentieel grote gevolgen voor de economie, de maatschappij en de vrijheid van mensen", is te lezen in het wijzigingsvoorstel van D66'ers Swinkels en Verhoeven.

Met een filter wordt het verkeer niet doorgestuurd naar de opgevraagde site, maar naar een alternatieve internetpagina. Een dergelijke maatregel kan echter gemakkelijk worden omzeild en zou ook volgens de digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom de betrouwbaarheid van het internet ondermijnen. "Als uw internetverbinding gemanipuleerd wordt, wordt uw computer - en daarmee ook uzelf - voor de gek gehouden", schreef beleidsadviseur Renjo Zenger gisteren in Trouw. Zenger is 'zeer tevreden' met het resultaat van vandaag.

Andere organisaties
Tijdens het debat werd al duidelijk dat ook VVD staatssecretaris Dijkhoff van veiligheid en justitie af wil zien van het internetfilter. De kans bestaat dat ook andere organisaties er gebruik van zouden willen maken. Zo lobbyde volgens Bits of Freedom auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra ook voor een internetfilter.

Over de overige maatregelen stemt het parlement donderdag. Als de wet wordt aangenomen mag op publieke en commerciële media tussen 06:00 uur 's morgens en 21:00 's avonds geen reclame meer worden gemaakt voor kansspelen, moet er bij elk kansspel een risicowaarschuwing komen en wordt de leeftijd voor de deelname aan kansspelen verhoogd van 18 naar 21 jaar.

Als het plan ook goedkeuring krijgt in de senaat, kunnen in 2017 de eerste licenties worden verstrekt. Volgens advocaat Franssen, gespecialiseerd in online-kansspelen, zullen Holland Casino, de Staatsloterij en de Postcode Loterij zich zeker melden. Verder willen het nu nog illegaal opererende Pokerstars en het Zweedse Betsson een vergunning binnenhalen. Staatssecretaris Dijkhoff gaat ervan uit dat met het voorstel 80 procent van de spelers binnen drie jaar naar de legale markt worden verplaatst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden