Tweede Kamer omarmt 'roze stembusakkoord'

D66-Kamerlid Vera Bergkamp trad op namens de initiatiefnemers. Beeld ANP
D66-Kamerlid Vera Bergkamp trad op namens de initiatiefnemers.Beeld ANP

Homoseksuele leraren en leerlingen mogen niet worden ontslagen, weggestuurd of geweigerd vanwege hun geaardheid. De Tweede Kamer schaarde zich vandaag zoals verwacht achter een initiatiefwetsvoorstel hierover van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks. Dinsdag wordt er nog formeel over gestemd.

Redactie

Daarmee zijn de vijf maatregelen uit het zogeheten Roze Stembusakkoord uit 2012 door de Tweede Kamer afgehandeld. Dat akkoord werd gesloten door acht partijen om de emancipatie van homoseksuelen te bevorderen. De Eerste Kamer moet zich nog wel over twee voorstellen buigen voordat ze in werking kunnen treden.

Niet wegsturen om seksualiteit
De bescherming geldt ook voor biseksuelen en transgenders, verduidelijkte D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp, die optrad namens de initiatiefnemers. Niet alleen scholen maar ook andere instellingen of organisaties die gebaseerd zijn op een geloofsovertuiging, mogen voortaan geen mensen meer wegsturen vanwege 'het enkele feit' dat ze homoseksueel zijn. Discriminatie is al verboden, maar de huidige wet was niet duidelijk genoeg en er ging een kwetsende redenering van uit, aldus Bergkamp.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken is blij met de aanpassing. Die is volgens hem vooral principieel van belang, want in de praktijk worden geen leraren ontslagen om die reden. 'Maar er worden wel degelijk mensen om die reden weggestuurd, of op hun vertrek aangedrongen, of ze blijven in de kast.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden