Tweede Kamer laat allochtoon Hirsch Ballin lelijk in de kou staan

Het is gezeur. Politiek correct geneuzel. Wel sympathiek bedoeld misschien, maar strijdig met de weerbarstige werkelijkheid. Bovendien, er zijn nu eenmaal problemen met minderheden, die moeten we niet verhullen maar benoemen. Op een taalpolitie of een nieuwe wet zit niemand te wachten.

Zelden zal de Kamer de hartekreet van een minister sneller van tafel hebben geveegd dan Hirsch Ballin deze week overkwam. Maandag zei de minister van jusititie in het radioprogramma De Ochtenden dat de typeringen van allochtoon en autochtoon ’valse tegenstellingen’ in het leven roepen tussen bevolkingsgroepen, culminerend in de verzuchting: ’als we zo doorgaan maken we de dingen alleen maar erger’. Diezelfde dag nog kreeg hij van een unaniem parlement te horen dat schrappen van deze begrippen onmogelijk en zelfs ongewenst is. Woorden zouden de werkelijkheid niet kunnen veranderen.

Deze opstelling van de Kamer kreeg de zegen van de wetenschap in de persoon van de hoogleraar tekstkwaliteit Jan Renkema in Tilburg. In NRC/Handelsblad zei hij daags erna dat het niet uitmaakt hoe je ’ze’ noemt. Gastarbeider, nieuwkomer, of allochtoon. De taal volgt de werkelijkheid. Zolang er mensen zijn die het verschil tussen oorspronkelijke bewoners en mensen van buiten belangrijk vinden, zal er een woord voor bestaan.

Daar is inderdaad geen speld tussen te krijgen. Maar ondertussen zal het de Kamer en de heer Renkema toch ook zijn opgevallen dat er met het begrip allochtoon wonderlijk gehannest wordt. Dat is niet zomaar een nieuwkomer, maar iemand waarmee in het spraakgebruik meestal een onderontwikkelde- niet-moderne persoon wordt bedoeld, vaak met een moslimachtergrond. Op haar beurt sluit de overheid in haar beleid op dit jargon aan door onderscheid te maken tussen Westerse- en niet-Westerse allochtonen, die door het CBS willekeurig wordt omschreven als diegenen die hun herkomst hebben in Turkije of landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië met uitzondering van voormalig Nederlands-Indië / Indonesië en Japan.

Grofweg gezegd vallen de begrippen allochtoon en autochtoon dus samen met de begrippen ontwikkeld en onderontwikkeld. Daarmee doen we veel allochtonen tekort. Onderscheid maken is nuttig, maar doe het dan nauwkeurig, bijvoorbeeld door te spreken over Turkse- Marokkaanse, of Chinese Nederlanders. Daarmee onderstrepen we bovendien hun Nederlanderschap en laten we de allochtoon Hirsch Ballin (zoon van een vluchteling) niet in de kou staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden