Tweede Kamer krijgt seksuele voorlichting - zonder de christenen

BOUDEWIJN VERLEG

Seksuele voorlichting is niet langer voorbehouden aan een klas van een middelbare school. Vandaag zullen ook Kamerleden het over de bloemetjes en de bijtjes hebben. De bekende seksuologe Goedele Liekens gaat de politici bijpraten, met een korte verschijning van Dokter Corrie, bekend van Schooltv. Dat gebeurt tijdens een vergadering die is aangevraagd door de SP en PvdA, en mogelijk gemaakt wordt door kenniscentrum Rutgers. Het doel: seksuele voorlichting weer op de politieke agenda krijgen. Opvallend is dat sommige partijen al hebben aangegeven dat ze niet komen. Het betreft de ChristenUnie, het CDA en de SGP. Toch gaat het niet om een georganiseerde boycot van christelijke partijen. Het CDA vindt het niet de taak van de politiek om te bepalen hoe scholen omgaan met seksuele voorlichting. "De overheid gaat over wat moet, maar de invulling daarvan is voor de scholen zelf", zegt Michel Rog.

Eppo Bruins van de ChristenUnie zegt: "Het is goed om over seksuele voorlichting te praten. Of dat hier ook de bedoeling is, is niet duidelijk; vooralsnog lijkt het vooral een mediavoorstelling te worden." De SGP is bij monde van Roelof Bisschop stelliger: "Ik vind dit non-voorlichting." Vooral de aanwezigheid van Dokter Corrie en haar 'banale' manier van seks uitleggen, blijkt een heikel punt. "Als je kinderen wilt leren dat seksualiteit iets moois is, dan moet je dat niet op een platvloerse manier doen. Daarom gaan we er bewust niet naartoe."

Ineke van der Vlugt, programmacoördinator van Rutgers, vindt de afwezigheid van de politici jammer. "Wij vinden het belangrijk om het gesprek met de Kamerleden aan te gaan. We vragen aandacht voor seksuele weerbaarheid onder kinderen, zodat dit wat hoger op de agenda komt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden