Tweede Kamer is vleesfraude spuugzat

Zwarte lijst en hogere boetes moeten gesjoemel voorkomen

Hogere boetes, scherpere controles, eerlijke etiketten. De Tweede Kamer zal vandaag tijdens een debat met minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, landbouw) eisen dat het kabinet de voedselfraude bestrijdt met alles wat in zijn macht ligt.

Kamerleden zijn geschrokken van de misstanden met voedsel van de afgelopen weken. Paardevlees dook op in rundvleeslasagne en in de balletjes van Ikea. Eieren bleken ten onrechte als 'biologisch' in de schappen te liggen. In veevoer is het kankerverwekkende aflatoxine aangetroffen.

Dijksma zei vorige week dat ze samen met de vleessector zoekt naar maatregelen om deze misstanden te voorkomen. De staatssecretaris kondigde een 'taskforce' aan. In de Tweede Kamer wordt daar met scepsis op gereageerd. "Dit is slappe hap", zegt Gerard Schouw van D66. Hij pleit voor uitbreiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWa), de inspectiedienst waar de afgelopen jaren juist tientallen miljoenen euro's op is bezuinigd. Schouw denkt dat dit kabinet ruimte heeft om 4,5 miljoen euro in de NVWa te investeren, genoeg voor vijftig extra controleurs.

De PvdA zal vandaag pleiten voor strenge wetgeving rondom de informatie op voedseletiketten. De coalitiepartij wil dat voortaan op alle producten de herkomst en de verschillende bestandsdelen worden genoemd, zegt Kamerlid Sjoera Dikkers. "De consument heeft recht op volledige informatie over wat hij eet en waar het vandaan komt."

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de inspectiedienst hogere boetes uitdeelt aan voedselfraudeurs. VVD'er Helma Lodders ziet graag dat bedrijven die in overtreding zijn de behaalde winst inleveren. De boetes die fraudeurs nu krijgen, stellen weinig voor, zegt Schouw. "Het gaat om honderden, wellicht duizenden euro's. Je moet zoiets wel voelen in de portemonnee natuurlijk."

D66 vindt ook dat overtreders op een openbare zwarte lijst terecht moeten komen. Schouw: "Naming and shaming. Gewoon de namen van fraudeurs in de etalage hangen. Zo'n maatregel schrikt enorm af. Het lijkt me niet zo heel ingewikkeld om op korte termijn iets aan het probleem te doen."

Staatssecretaris Dijksma liet vorige week al doorschemeren dat ze wel wat ziet in een zwarte lijst, maar dan in Europees verband. Landen weten dan gelijk met welke bedrijven uit andere landen ze niet moeten samenwerken. Wat Dijksma vooral wil, is het verkleinen van de voedselketen. Het paardevlees dat in lasagne terechtkwam, bleek een lange en ondoorzichtige reis door de Europese lidstaten gemaakt te hebben, waar het etiket ergens onderweg door fraudeurs is verwisseld. Er blijkt steeds minder grip te zijn op de route die voedsel 'van grond tot mond' aflegt.

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts wil daarom dat Dijksma een voedselfraudetop belegt, waar alle hoofdrolspelers uit de keten voor worden uitgenodigd. "Zo'n taskforce die zich over voedselvertrouwen buigt, is symboolpolitiek. Volgens mij is er weinig wantrouwen onder de burgers. De verkoop van paardevlees breekt alle records."

Het echte probleem, zegt Geurts, zit niet bij de boeren of slachterijen, maar in de tussenhandel. "Supermarkten bedingen de laagste prijs en krijgen voedsel spotgoedkoop aangeleverd. Hoe kan dat? Dat moet op die top aan de orde komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden