Tweede Kamer heeft EU ineens hard nodig
Geen of minder Europa, dat willen de PVV en SP regelen. In Brussel welteverstaan. Zo heeft iedere politieke partij uiteindelijk Europese samenwerking nodig om haar standpunten te realiseren, bleek gisteren tijdens het jaarlijkse debat over de Europese Unie in de Tweede Kamer.
De insteek van het kabinet is: 'Europees wat moet, nationaal wat kan'. Lidstaten moeten waar mogelijk taken zelf uitvoeren. D66 en GroenLinks willen diepe Europese integratie. VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie sloten zich bij het kabinet aan.
Maar tijdens het debat werd duidelijk dat het credo 'regel in Europa wat in mijn partijprogramma staat' de lading van de betogen van de vier laatstgenoemden aardig dekt.
Nieuwe eurocommissaris
Met het oog op de Europese verkiezingen in mei hebben ze opvallend veel ideeën voor nieuwe Europese samenwerking, hoezeer ze ook hun twijfel uitspreken over de Europese samenwerking.
Europa-woordvoerder Mark Verheijen van de VVD bijvoorbeeld pleit voor een nieuwe eurocommissaris voor het midden- en kleinbedrijf. Die moet zorgen dat die ondernemingen meer van de interne vrije markt kunnen profiteren.
In het verkiezingsprogramma van de partij staat ook dat Europa meer aandacht moet besteden aan controle aan de Europese buitengrens. Daarvoor moet het EU-agentschap Frontex versterkt worden.
Zijn PvdA-collega Marit Maij wil dat de Unie opkomt voor zwakkeren in de samenleving. Door grensoverschrijdende concurrentie raken die in de knel. Daarom moet de Europese Unie met regelgeving "gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde locatie" garanderen.
Een Poolse bouwvakker die in Nederland werkt mag niet minder dan het Nederlandse cao-salaris betaald krijgen. Anders is het oneerlijke concurrentie.
Meer of minder
CDA-Europarlementariër Esther de Lange zette daar ook op in. "Betonrot van de interne markt", noemde zij het als een Nederlands transportbedrijf zich in Letland vestigt en met Letse chauffeurs goedkoop in Nederland vervoer aanbiedt. Om hier iets aan te doen, stelt ze voor dat er een Europees onderzoek komt naar samenwerking tussen de arbeidsinspecties uit alle lidstaten.
De eurosceptische ChristenUnie had ook een aandachtspunt: het lot van christenen wereldwijd. EU-ambassades moeten zich waar ook ter wereld inzetten voor het lot van christenen die slachtoffer zijn van discriminatie.
Het debat liet dus zien dat er in mei echt iets te kiezen valt. De middenpartijen onderscheiden zich daarbij niet zozeer door meer of minder Brussel, door meer of minder euroscepsis. Ze verschillen vooral in wat ze belangrijk vinden: de een bedrijven, de ander de zwakkeren in de samenleving en weer een ander de christenen. In al die gevallen zullen ze hun voorstellen in Brussel, met vertegenwoordigers van nog 27 andere lidstaten, moeten verwezenlijken.
Het kabinet temperde de vele verlangens die de Kamerleden in Brussel willen realiseren. Minister Timmermans was aarzelend over het "jaar na jaar meer beloven dan we waarmaken". Dat ondermijnt volgens hem juist het vertrouwen in de Europese Unie.
De middenpartijen onderscheiden zich niet zozeer door meer of minder Brussel, door meer of minder euroscepsis