Tweede Kamer gaat tijdelijk in de Haagse 'Apenrots' vergaderen

De zaal waar het nieuwe, tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer moet komen.Beeld Phil Nijhuis

Vintage jaren tachtig is het, het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer aan de Haagse Bezuidenhoutseweg. Vanaf eind 2020 vergadert de Kamer in het gebouw waar nu nog het ministerie van buitenlandse zaken is gehuisvest.

Het uit beton en baksteen opgetrokken gebouw, ontworpen door architect Dirk Apon, is sinds 1984 in gebruik. Vanwege zijn rotsachtige vorm en de naam van de architect wordt het in Den Haag 'de Apenrots' genoemd.

Het gebouw komt eind dit jaar vrij omdat het aantal ambtenaren vermindert en omdat het Rijk 'het nieuwe werken' heeft ingevoerd, waardoor iedere ambtenaar nog maar 0,7 bureau tot zijn beschikking heeft. 

Tekst loopt door onder afbeelding. 

De 'Apenrots' (de bijnaam van het gebouw) van buiten.Beeld Phil Nijhuis

De medewerkers van Buitenlandse Zaken trekken daardoor met die van Infrastructuur en Milieu in in het gebouw van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het ministerie stond op de nominatie voor verkoop, maar die wordt vanwege de aanstaande verbouwing van de Tweede Kamer nog even uitgesteld.

Alle gebruikers van het Binnenhof, ook de Eerste Kamer en de Raad van State, moeten tussen 2020 en 2025 tijdelijk hun onderkomen verlaten omdat er groot onderhoud noodzakelijk is. De gebouwen zijn 'versleten'. Op dit moment worden de plannen gemaakt voor aanpassing van de tijdelijke huisvesting.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De kelder: hier komen mogelijk de commissiezalen.Beeld Phil Nijhuis

De Rijksgebouwendienst is onder meer van plan om de begane grond van het ministerie helemaal te verbouwen zodat ook in het tijdelijke onderkomen nog altijd schoolklassen en geïnteresseerden kunnen langskomen. Het gebouw voorziet al in een zaal die groot genoeg is om de Tweede Kamer in na te bouwen, de zogenaamde Van Kleffenszaal. Daar komen ook publieke tribunes en voorzieningen voor de pers.

Afgezien van de plaatsing van 150 Kamerzetels is het plan de bestaande aankleding van de zaal, die net als een groot deel van het pand is bekleed met essenhout, zoveel mogelijk intact te houden. Voor het overige is nog geen indeling bekend. Omdat het tijdelijke pand groter is dan het bestaande Kamergebouw, is de hoop dat Kamerfracties en andere gebruikers zich er makkelijk kunnen voegen.

De typische jarentachtig-architectuur is alom aanwezig.Beeld Phil Nijhuis
Staatsieportret in de toekomstige vergaderzaalBeeld Phil Nijhuis
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden