Tweede Kamer eist camera's in slachthuizen

Cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen moet verplicht worden, en niet een eigen keuze zijn van de slachterijen. De Tweede Kamer heeft een motie van deze strekking van de Partij voor de Dieren aangenomen. Demissionair staatssecretaris Van Dam (economische zaken) zei vorige week dat hij cameratoezicht een goede zaak vindt, maar dat hij verwacht dat slachters dit zelf regelen. De Kamer vindt dat niet streng genoeg.


De roep om cameratoezicht klonk nadat een Belgische dierenorganisatie vorige maand met een verborgen camera opnames had gemaakt van misstanden in een Vlaamse varkensslachterij. Die beelden leidden tot de tijdelijke sluiting van het abattoir. Inmiddels is het bedrijf 'onder strenge voorwaarden' weer actief.


De Partij voor de Dieren zou het liefst zien dat alle schakels van de 'vee-industrie', van boerderij tot slachthuis, worden gefilmd. Zover wilde de Tweede Kamer niet gaan.


Dierenorganisaties pleiten al lang voor opnames van het slachten van dieren. Die zouden duidelijk moeten maken of het doden wel 'diervriendelijk' gebeurt, zoals slachterijen stellen. Stichting Varkens in Nood betwijfelt of slachterijen bij verplicht cameratoezicht wel álle aspecten van de slacht filmen. De stichting is een petitie begonnen om dat te bepleiten: "De industrie stelt humaan te slachten: varkens worden met koolzuurgas verdoofd, raken langzaam bewusteloos, om daarna pijnloos te worden geslacht. Er moeten camera's komen in de verdovingsruimten. En er moet meer onderzoek worden gedaan om de verdoving te verbeteren."


Het toezicht in slachthuizen is een van de weinige onderwerpen waarover Van Dam nog kan beslissen. Een reeks van onderwerpen waarmee hij zich als staatssecretaris voor landbouw bezighield is door de nieuw geïnstalleerde Tweede Kamer controversieel verklaard. Of het nu gaat over gewasbeschermingsmiddelen, mest, koeien in de wei of weidevogels, Kamerleden willen er pas weer over praten als Van Dam is opgevolgd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden