Tweede Kamer als Baron von Münchhausen

De Tweede Kamer zal volgende week besluiten, dat de aanwijzing van een informateur na verkiezingen niet meer door het staatshoofd zal gebeuren, maar door de Kamer zelf. Een meerderheid in de Kamer heeft zich daarvoor uitgesproken.

Een merkwaardig besluit. De Tweede Kamer heeft die bevoegdheid namelijk al veertig jaar, maar is er al na de eerste de beste verkiezingen sinds de daartoe strekkende motie-Kolfschoten in 1971 werd aangenomen, niet in geslaagd er gebruik van te maken. Noodgedwongen moest zij toen wel terugvallen op het staatshoofd. Sindsdien is dit na iedere verkiezingen weer gebeurd.

De Kamer wil nu dus daadwerkelijk aan die mogelijkheid een eind maken. Dit kan zonder meer. Daar is geen nieuw besluit voor nodig. Dat zij dit nu toch wil, wordt gemotiveerd met de wenselijkheid van inperking van bemoeienis van het staatshoofd met de kabinetsformatie. Het staatshoofd dreigt daardoor namelijk in partijpolitieke discussies betrokken te worden.

Een vreemde motivering. Wat de Kamer in feite doet is via inperking van de bevoegdheden van het staatshoofd zichzelf te beroven van de mogelijkheid om bij eigen onmacht terug te vallen op dat staatshoofd. Met andere woorden, zij wil het staatshoofd bevoegdheden ontnemen om zichzelf te dwingen macht te gebruiken, die zij nu al heeft maar waar zij tot nu toe niet toe in staat was.

Met het besluit dat de Kamer nu op het punt staat te nemen, handelt zij als een Baron von Münchhausen. Zij wil zich aan de eigen haren uit het moeras van politieke onmacht trekken. Gênanter kan het nauwelijks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden