Tweede Kamer achter hackwet en 'lokpubers'

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de 'hackwet' die politie en justitie de mogelijkheid geeft om digitaal in te breken in apparaten voor onderzoek naar ernstige misdrijven. Ook moet het met de wet makkelijker worden om online 'lokpubers' in te zetten om kindermisbruikers te vervolgen die met minderjarigen in contact proberen te komen.

Een voorstel van VVD en CDA dat het hierbij ook mag gaan om een 'virtuele creatie van een persoon' kreeg vandaag ook steun. Een bekend voorbeeld is het levensechte virtuele 'lokmeisje' Sweetie, waarmee kinderhulporganisatie Terre des Hommes websekstoeristen heeft weten op te sporen.

Ondanks de meerderheid is de hackwet - waarvan de officiële naam Computercriminaliteit III is - ook omstreden. PVV, D66, SP en GroenLinks stemden dan ook tegen.

De vrees bestaat dat politie en justitie zwakke plekken in de software die nog niet bekend zijn bij de fabrikant zullen gebruiken om binnen te komen, maar die in het belang van het onderzoek niet meteen zullen melden. Met als gevolg dat deze achterdeurtjes ook voor criminelen langer open blijven staan.

De Tweede Kamer wil dat dit een uitzondering blijft. De rechter-commissaris moet daarom het laatste woord krijgen of een beveiligingslek meteen gemeld moet geworden, of in het belang van het onderzoek pas later.

Hans Guijt, projectleider van Terre des Hommes is tevreden. "Deze beslissing van de Tweede Kamer is meer dan terecht , een grote stap vooruit en levert een nieuw, noodzakelijk wapen in de strijd tegen de schrikbarende toename van seksueel misbruik van kinderen op het internet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden