Tweede kabinet Kok wil niet op routine verder

DEN HAAG - “Het is meer dan routine”, verzekerde premier Kok gisteren bij de start van zijn tweede paarse kabinet. Al moest hij wel toegeven dat de vorming van een regering van deze kleur in de afgelopen formatie veel vanzelfsprekender was dan in 1994.

Van routine wil Kok echter niets weten, het moet een uitdaging blijven, er moet nieuw elan van de verse ministersploeg afstralen. De premier maakte gisteren na de beëdiging op Paleis Noordeinde weinig woorden vuil aan de kritiek uit zijn eigen PvdA op de samenstelling van de ploeg, die te veel oude partijtijgers zou kennen en te weinig vernieuwend is. “Er is een goede balans tussen bestuurlijke vernieuwing en nieuw politiek talent gevonden”, reageerde hij kortweg op die kritiek.

Meer dan bij Paars I lijken de premier en zijn PvdA van plan het nieuwe kabinet met VVD en D66 te benoemen als 'het tweede kabinet-Kok'. PvdA-fractieleider Melkert koos die benaming het afgelopen weekend op het partijcongres al veelvuldig. Kok zelf zei gisteren: “Het is een bijzondere opdracht om te beginnen aan een tweede kabinet dat niet alleen paars is, maar ook nog mijn naam draagt.”

'Alle Nederlanders'

Waar de premier wel weer snel aan toevoegde dat hij natuurlijk naast zijn eigen politieke binding aan de PvdA ook nadrukkelijk rekening dient te houden met geluiden uit andere hoeken van de samenleving. “Ik zal opnieuw een premier voor alle Nederlanders zijn.”

Het vertrouwen dat Kok heeft in een goede start van het nieuwe kabinet baseert hij vooral op 'het goede politieke klimaat' waarin PvdA, VVD en D66 de afgelopen formatie hebben onderhandeld. Van de formatie vier jaar geleden herinnert hij zich nog de moeilijkheden rond de 'grote kennismaking' tussen de drie partijen die voor het eerst met elkaar gingen regeren.

Zo'n aftastende fase was dit keer niet noodzakelijk. Het enige probleem bij deze formatie was dat de krachtverhouding in de paarse coalitie bij de Tweede Kamerverkiezing fors veranderde, vooral door het grote verlies van D66.

Nadat D66 over de drempel was geholpen en besloot opnieuw mee te regeren waren er volgens de premier geen momenten dat hij nog twijfelde aan de vorming van zijn tweede kabinet. Het enige 'beetje' spannende moment ontstond in zijn herinnering bij de onderhandelingen over de uitgaven en bezuinigingen van Paars II.

Kok signaleerde verder lichte 'hectiek' toen in het slot van de formatie de ministers moesten worden gezocht bij departementen die op het laatste moment toch nog heen er weer werden geschoven tussen de drie partijen.

Het nieuwe kabinet gaat de komende dagen allereerst de begroting opstellen voor volgend jaar. Verder moet de regeringsverklaring worden gemaakt, waar de Tweede Kamer pas op 25 augustus, na afloop van het zomerreces, over debatteert. Zolang de drie coalitiefracties in de Kamer niet formeel hun zegen aan Paars II hebben gegeven, willen de nieuwe ministers zich onthouden van gepeperde politieke afspraken. Maar Kok hield staande dat zij wel voluit kunnen functioneren bij het opstellen van de begroting voor 1999.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden