Tweede bisschop treedt af om kindermisbruik

(AFP) Beeld
(AFP)

Voor de tweede keer in korte tijd heeft een bisschop in Ierland zijn ontslag aangeboden aan paus Benedictus XVI in verband met het schandaal rond seksueel misbruik van kinderen. James Moriarty, die bisschop is van Kildare en Leighlin, maakte zijn besluit woensdag bekend in een verklaring.

Eerder op de dag had hij over de kwestie gesproken met priesters en naaste medewerkers. Moriarty erkende dat hij fouten heeft gemaakt toen hij tussen 1991 en 2002 werkte als hulpbisschop in Dublin. „Met het voordeel van de wijsheid achteraf, accepteer ik dat ik, vanaf het moment dat ik hulpbisschop werd, iets had moeten doen aan de heersende cultuur.”

Eerder deze maand stapte Donal Murray, oud-hulpbisschop van Dublin, al op. Hij was de eerste Ierse kerkelijke leider die vertrok na de publicatie van een rapport over seksueel misbruik van minderjarigen door priesters en andere geestelijken in het aartsbisdom Dublin.

Het rapport, dat eind november werd gepubliceerd door het Ierse ministerie van Justitie, heeft betrekking op de periode 1975-2004. Murray en Moriarty werkten toen enkele jaren in Dublin als hulpbisschop. Volgens het rapport heeft de leiding van het aartsbisdom het seksueel misbruik fanatiek toegedekt. Niet de rechten van de minderjarigen, maar de reputatie van de kerk en de voorkoming van schadevergoedingen stonden in het beleid voorop.

De paus ontving begin december een delegatie van de Ierse bisschoppenconferentie, onder wie aartsbisschop Diarmuid Martin van Dublin. Benedictus liet toen blijken de gevoelens van „woede, verraad en schaamte” van de Ierse bisschoppen over het schandaal te delen. De paus kondigde aan dat hij een pastorale brief aan de Ierse katholieken zal schrijven waarin hij zijn standpunt weergeeft over wat er in het aartsbisdom is gebeurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden