Asielcrisis

Tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers komt in de Noordoostpolder

Het Rode Kruis zette halverwege juni  vijftig extra tenten neer bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel.  Beeld ANP
Het Rode Kruis zette halverwege juni vijftig extra tenten neer bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel.Beeld ANP

Er komt een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant, Flevoland. Maar dat is nog niet genoeg, zegt staatssecretaris Van der Burg.

Redactie/ANP

De gemeente Noordoostpolder moet nog akkoord gaan, de vergunningen moeten nog rond komen, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers gaat ervan uit dat het lukt. Het heeft de grond al gekocht voor een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers, naast het zwaar overbelaste centrum in Ter Apel. Dat nieuwe centrum komt in Bant.

Een ‘belangrijke stap’, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (asielzaken), “in het beter spreiden van de druk op de asielopvang over Nederland.” De staatssecretaris zegt in de Tweede Kamer dat de gemeenteraad van Noordoostpolder pas na de zomer praat over het verzoek voor het aanmeldcentrum. Daarna komt de minister met een tijdspad.

Het nieuwe centrum komt op loopafstand van het asielzoekerscentrum in Luttelgeest en moet 250 tot 300 opvangplekken opleveren. Asielzoekers kunnen straks in Bant terecht voor de eerste stappen in het proces: identificatie, registratie en medische checks.

Op stoelen slapen

Zo moet de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel verminderd worden. Afgelopen weekend nog moesten asielzoekers daar op stoelen slapen, omdat het centrum te weinig bedden beschikbaar had. Eerder zette het Rode Kruis al tenten neer bij het aanmeldcentrum en werd er zelfs voedsel en water uitgedeeld aan mensen die van ’s avonds tien tot ’s middags één uur niets te eten of te drinken kregen. ‘Onmenselijk’, zei Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik erover.

Sinds december is er al een extra aanmeldcentrum in Zevenaar, maar daar kunnen alleen asielzoekers terecht die gezinsleden zijn nagereisd. Ook in Budel worden sinds kort mensen opgevangen die in Ter Apel niet terecht kunnen. Daarmee is het tekort aan opvangplekken nog niet verholpen. Van der Burg zoekt daarom ‘onverminderd’ door naar meer plekken voor aanmeldcentra. “Ik sluit niet uit uit dat er de komende dagen weer tenten zullen staan in Ter Apel", zei hij woensdagmiddag in de Tweede Kamer. "We hebben onvoldoende plekken om iedereen voor vannacht onderdak te bieden.”

Sowieso verwacht Van der Burg niet dat de huidige crisis snel is op te lossen. Vanaf eind volgend jaar moet er gebouwd worden aan een ander opvangsysteem, zo is de verwachting, dat adequater kan meebewegen met kleinere en grotere aantallen asielzoekers.

Lees ook:

Ter Apel is voorlopig niet van de tenten af: ‘Mijn tentgenoten heb ik nog niet horen snurken’

Op de parkeerplaats van het azc in Ter Apel staan tenten om asielzoekers op te vangen. Het illustreert de crisis in de Nederlandse asielketen. ‘Niet wat we willen, maar ze hebben een dak boven het hoofd.’

Directeur Rode Kruis over opvangcrisis Ter Apel: ‘Getraumatiseerde mensen hebben geen veilige plek’

Het Rode Kruis houdt zich in conflicten meestal op de vlakte, maar Rode Kruis-directeur Marieke van Schaik spreekt zich nu toch uit over de erbarmelijke situatie in Ter Apel. Asielzoekers moeten er geregeld op stoelen slapen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden