Twee zondagskinderen

Dat ik een zondagskind ben heb ik altijd wel geweten. Maar dat dit meer betekent dan op een zondag geboren zijn is me nooit verteld. Ik smulde dan ook van een artikel in de krant waarin de speciale status van een zondagskind rijkelijk werd omkranst door positieve feiten en zonnige vooruitzichten.

De mededeling dat ik nooit een grote slag zou slaan vond ik een hele geruststelling. Het gewone dagelijkse leven vergt al zoveel energie en organisatie dat een grote slag er niet meer bij kan. Maar dat mijn hele leven een aaneenschakeling zou zijn van kleine bofjes, deed me even stilstaan. Tot dusver had ik alle bofjes herkend en gevierd als komende van Hogerhand. Dat ze echter tot het einde toe mijn levenspad zouden omzomen betekende voor mij zoiets als: Ik zal met U zijn tot het einde der tijden.

Mijn verzameling speenkruid is dankzij een lezer van deze rubriek flink uitgebreid. Ik kreeg Collarette: dubbel geel met groen blad, een dubbele gele: Flore Pleno en Randells White: enkel wit met gevlekte bladeren. Het was leuk een mede-verzamelaar te ontmoeten. Natuurlijk wilde ik wat terug doen en met wat moeite groef ik een dikke peen op van Crambe, zeekool.

Deze fantastische bijenplant heeft wortels die diep de grond in gaan, je kunt er een schip aan verankeren. Deze plant heeft nooit last van droogte, zelfs in mijn droge schaduwrijke achtertuin is het een woekeraar die bepaald dol is op mijn kalkrijke grond. Ik heb Crambe cordifolia, een soort reuzengipskruid van twee meter hoog, met luchtige wolken spierwitte bloempjes die later allemaal groene besjes worden. Er bestaat ook Crambe maritima, zestig centimeter hoog met gegolfd blauw-grijs blad en een tros witte zoetgeurende bloempjes die in de nazomer veranderd zijn in bruin verkleurende erwtgrote bessen. Heel leuk om dat allemaal te zien gebeuren. Bij het uitgraven van de zeekoolwortels bleven er natuurlijk stukjes in de grond achter. Maar ik weet zeker dat daar het volgende jaar fikse planten uit groeien.

Mijn speenkruidschenker kon haast geen afscheid nemen en samen bekeken we wat laatbloeiende geurende narcissen. De goudgele jonquille Baby Moon begint nu pas te bloeien, je kunt er eindeloos boeketjes van plukken die een lang vaasleven hebben. Soms hoor ik dat dit narcisje is geplant maar dat het nooit is opgekomen. Dan blijkt dat het smalle grasachtige blad van deze narcis voor onkruid is aangezien en is uitgetrokken. Een echte blikvanger is nu het fazantenoogje: Narcissus poeticus var. recurvus, Pheasants Eye. Deze kleinbloemige narcis wordt veertig centimeter hoog en heeft sneeuwwitte, licht teruggeslagen bloemblaadjes. Het oogje is geel met een groen hart en afgebiesd met een fel rood randje dat enigszins aan de vinnige blik van een fazant doet denken.

Deze narcis wordt ook wel dichtersnarcis of alpennarcis genoemd, want velen herkennen hem van de Oostenrijkse alpenweiden. Het is een wat prijzige narcis die zogenaamde bloei-jaren kent, het ene jaar overvloediger dan het andere.

Een tuinier moet meerdere narcissen hebben, vroeg in het voorjaar wat gele trompetten voor het lentegevoel en daarna allerlei spannende soorten om dat lentegevoel vast te houden tot minstens in juni! De rondleiding met mijn onverwachte gast eindigde bij de wilde rozen en boerenjasmijn. Er is daar een overvloed van verwilderende planten en bollen. Elk jaar is het err anders, wie het meest aan zijn trekken gekomen is, bloeit het rijkst. Dit jaar heb ik Bluebells (Hyacinthoides non-scripta) met gele keizerskronen (Fritillaria imperialis Lutea) en gele paardenbloemen. Daarachter, een beetje beschut, bloeit een weelde van witte judaspenning, witte meiklokjes (Leucojum aestivum) en witte daslook (Allium ursinum). Er staat een witte kinderwagen waarin mijn eerste kleindochter stemoefeningen houdt. Ze is gul met glimlachjes, waarom ook niet, zondagskind!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden