Twee weken kamperen voor een 'eigen stukje Den Haag'

Grote belangstelling voor goedkope, centraal gelegen kavels waar eigenaar zijn eigen gang mag gaan

REPORTAGE | REBECCA VAN DE KAR

DEN HAAG - Al twee weken ligt de club enthousiaste woningzoekers te wachten, met slaapzak en al. Eerst in tentjes voor het stadhuis, nu in de warmere hal van het ministerie van veiligheid en justitie. Een plek hoog op de lijst voor hun droomwoning: daar is het ze om te doen. Vandaag wordt hun wachten eindelijk beloond: om tien uur start de verkoop.

Wie het eerst komt, het eerst maalt, was de boodschap van de gemeente Den Haag. Dat lieten Bibiche Grooters (26) en haar vriend Gaya Vaassen (25) zich geen twee keer zeggen. Als eerste van de groep, die voornamelijk uit jonge stellen bestaat, meldden zij zich twee weken geleden voor hun 'eigen stukje Den Haag'. Een uniek woonproject, met 203 bouwkavels en tien klusappartementen midden in Den Haag en Scheveningen die de kopers compleet naar eigen smaak mogen ontwerpen en indelen. Al maken ze er een kakelbonte villa van: zolang het brandveilig is en niet instort, krijgen de bewoners carte blanche.

Bibiche en Gaya staan bovenaan de wachtlijst, die als prominent scorebord aan een paal in de hal annex slaapzaal hangt. Om beurten houden ze de wacht bij hun veldbedjes, want opgestaan is plaats vergaan. Ze hebben hun zinnen gezet op een kluswoning in het appartementencomplex aan de Duinstraat in Scheveningen, op loopafstand van zee. "Je moet er iets voor over hebben", geeft Bibiche toe. "Maar een huisje op deze locatie dat je helemaal naar eigen wens kunt inrichten, is een enorme buitenkans. Hier wilden we echt voor gaan."

In uitbreidende steden als Almere en Amsterdam wordt zelfbouw al langer aangeboden, maar dan aan de rand van de stad. Vaak gaat het dan ook om duurdere woningen. De kavels in Den Haag liggen op centrale locaties, en zijn relatief goedkoop. Het project trekt daardoor vooral jonge woningzoekers met middeninkomens. "Vanaf 30.000 euro heb je al een kavel. Dat is uniek in Nederland", vertelt wethouder Marnix Norder. "We snijden de tussenlaag eruit, van alle mensen en organisaties die er anders ook een boterham aan moeten verdienen. Dat maakt het zo goedkoop." Al die extra arbeid komt nu op het bord van de kopers, maar die bepalen nu wel precies hoe en voor hoeveel geld ze dat doen. Ze mogen een bouwbedrijf inhuren, maar vliegen voor hetzelfde geld een handige vader of opa in. Norder: "Voor 150.000 euro kunnen mensen zo al een hele leuke woning realiseren."

Volgens Norder is het Haagse project hét antwoord op de vraag hoe stadsontwikkeling er anno nu uit zou moeten zien. "Na de crisis op de bouwmarkt in 2008 moest het roer radicaal om. Tot die tijd had je als consument niets in te brengen, behalve je zak met geld. Dat werkt nu gewoon niet meer. Mensen willen zelf kunnen kiezen waar ze voor tekenen."

Als het aan Norder ligt komen er meer van dit soort projecten in zijn stad . "Als dit project slaagt, zingt dit door. De komende jaren hopen we 15 procent van de woningen in Den Haag via directe verkoop aan te kunnen bieden. De enorme animo overtreft onze verwachtingen. We hadden nooit gedacht dat zoveel mensen zich al zo vroeg zouden melden. Maar stiekem hoopten we wel dat we zo de meest gemotiveerde mensen zouden vinden." Wie nog een kans wil maken op een kavel is nog niet te laat. Geïnteresseerden kunnen zich vandaag nog melden in het Haagse stadhuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden