Twee vuurpijlen voor Roelien en Alwin

Ellis Ellenbroek

groningen – Op de website van de Doezumer Oudjaars Ploeg (DOP) tikt een terugtelklok de uren en minuten tot aan 2011 weg. Maar het Groningse dorp zal de overgang naar het nieuwe jaar niet vieren. Doezum rouwt om twee dorpelingen, Alwin Meier (23) en zijn vriendin Roelien Stol (19). Bovenop de verslagenheid is verbijstering gekomen, omdat een Drentse politiechef per Twitter insinueerde dat de dood van Alwin en Roelien te maken zou hebben met huiselijk geweld.

Veel van de 1300 Doezumers plaatsen een condoleance op de website, voor de nabestaanden van verpleegkundige in opleiding Roelien en Alwin, die Technische Bedrijfskunde studeerde.

Alwin was actief lid van de Doezumer Oudjaars Ploeg. Die werd een jaar of tien geleden opgericht, om een eind te maken aan de stroom vernielingen rond Oud en Nieuw, zegt burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast. DOP zorgde, met subsidie van de gemeente Grootegast, sindsdien ieder jaar voor een leuke stunt en een jaarwisselingsprogramma voor jong en oud. De voorbereidingen waren in volle gang. De laatstgeborene van 2010 zou een oorkonde krijgen, er stond een competitie rendiertemmen in de jeugdsoos op stapel, spelletjes voor de kinderen en de DOP’ers zochten naar de Oliebol van het Jaar. Vorig jaar ging die eer naar een inwoner die bij het verbouwen van zijn garage eerst een waterleiding en daarna een verwarmingsbuis doorkliefde.

Alle activiteiten zijn afgelast. De overwegend jeugdige DOP-leden helpen dominee Wieger Baas bij het voorbereiden van de afscheidsdienst. Morgen worden Alwin en Roelien herdacht in dorpskerk De Haven. De kerk is waarschijnlijk te klein, schermen en beamers worden geregeld. „Twee jonge levens zijn in de bloei geknakt, dat slaat kraters, maakt woestijnen”, zegt de dominee.

Aan de Provincialeweg wordt bij Technisch Centrum Gjaltema vuurwerk verkocht. Maar niet als andere jaren. Iedereen staat met een knoop in de maag achter de toonbank, verzekert eigenaar Gjalt Gjaltema. De bestellingen liepen al, veel klanten uit de regio kennen het verdriet van Doezum niet, de winkel sluiten was geen optie. Tijdens de herdenking gaan wel de lichten en de muziek in de zaak uit. En voor Doezumers die hun bestelde pakket niet meer willen, wordt een oplossing gezocht.

In het dorp zal nauwelijks geknald worden. Maar ’s nachts na twaalven gaan twee van de allermooiste pijlen de lucht in, en twee skylampionnen. Voor Alwin en Roelien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden