Twee vrouwen

Het lot en zijn bestemmingen.

Aan de Utrechtse Oude Gracht bevindt zich een kleine lunchroom die Liekes Lekkers heet. Er is een tafel aan het raam, en buiten staat een bankje. Het is een wit bankje, en het stoepje is er zo smal dat je soms voor voetgangers even je benen moet intrekken. Ik passeerde op een mooie najaarsdag dat bankje, er viel net wat zonlicht op. Ik keek door het raam naar binnen en zag in de etalage een kleine foto staan. Daarop waren twee vrouwen te zien. Ze zaten op dat bankje. Een ervan moest de vrouw zijn die ik iets dieper in de lunchroom achter de toonbank zag. Te midden van haar zelfbereide lekkers: haar biologische sappen, haar soepen, haar taarten.

Lieke.

De ander? Die ander, zei Lieke desgevraagd, is de Amerikaanse actrice Kirsten Dunst. Ik had haar niet herkend, terwijl ik haar onlangs toch had zien schitteren in 'Melancholia' van Lars von Trier. Dunst was in Utrecht een paar weken voordat 'Melancholia' in augustus in Nederland in première ging. Ze was er om haar vriend Connor Oberst, zanger van de band Bright Eyes, in Tivoli te horen spelen. Tivoli is een Utrechts poppodium. Het ligt tegenover Liekes Lekkers, aan de andere kant van de gracht.

Ik wist dit alles niet toen ik met Lieke sprak en het lijstje met de foto in mijn handen hield. Lieke herinnerde zich vooral jonge meiden, fans, die een handtekening van de zanger wilden. De beroemde actrice merkten ze niet op.

De schoonheid van Kirsten Dunst is geen opvallende.

Ze is vrijwel even oud als Lieke, ze zijn beiden 29. Toen het idee kwam om samen op de foto te gaan, moesten beiden zich opmaken.

Lieke is ook actrice.

Ze volgde in Amsterdam de mime-opleiding en kreeg een beurs om in New York aan Strasberg's Theatre and Film Institute te gaan studeren, de theaterschool van Marlon Brando, James Dean, Marilyn Monroe, Al Pacino, Scarlett Johansson, kortom van de groten van het vak. Lieke speelde mee in een kleine, zogenoemde off-off Broadway-productie.

Maar terug in Nederland zat niemand op haar te wachten. Ze was een actrice zonder werk en met een showreel op YouTube. Een filmpje waarin ze haar veelzijdigheid wil laten zien: een flard van een performance, een stukje monoloog in het Frans, een fragment improvisatie, bewegingstheater.

Lieke gooide het roer om. Ze hield van koken. Ze stamt uit een ondernemersgezin. Ze begon een kleine lunchroom.

Dunst - Duitse moeder, Zweedse vader - groeide op in Los Angeles en acteerde van kinds af aan. Haar eerste filmkus kreeg ze op haar tiende van Brad Pitt. Ze rolde, geduwd door een ambitieuze moeder, door het wereldje. In 2008 moest ze zich, zwaar depressief, laten behandelen.

Zie ze zitten, op dat bankje, misschien volgden beiden hun talent. Twee actrices, de een met wereldroem, de ander onbekend.

In haar Franse monoloog op YouTube zegt Lieke: Et maintenant je reste droite et solide.

Ze wil fier overeind blijven. U kunt heerlijke taart bij haar eten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden