Twee vrouwen strijden in maart tegen Vladimir Poetin

Jekaterina Gordon wil het opnemen tegen Vladimir Poetin tijdens de presidentsverkiezingen. Beeld RV
Jekaterina Gordon wil het opnemen tegen Vladimir Poetin tijdens de presidentsverkiezingen.Beeld RV

De Russische advocate Jekaterina Gordon stelt zich kandidaat voor het Russische presidentschap.

Janne Chaudron

Twee vrouwen willen het opnemen tegen Vladimir Poetin tijdens de presidentsverkiezingen van maart volgend jaar. Na Ksenia Sobtsjak stelt ook Jekaterina Gordon zich kandidaat.

Gordon, die gisteren via YouTube haar aankondiging deed, zegt zich in te willen zetten voor alleenstaande vrouwen met kinderen. Het past bij de achtergrond van de 37-jarige Gordon. De moeder van twee kinderen heeft een eigen advocatenkantoor dat strijdt voor de rechten van vrouwen en kinderen. Volgens Gordon worden er momenteel veel te veel populistische thema's belicht in de Russische politiek en dat zou volgens haar niet de inzet moeten zijn van de verkiezingen. "Maar feit is: wij zijn een land van alleenstaande moeders en niemand geeft ook maar iets om hen."

Afleiding

Dat Sobtsjak en Gordon (beiden niet aangesloten bij een politieke partij) verkiesbaar zijn, is volgens de Russische oppositie enkel een strategie van het Kremlin. Hoewel Vladimir Poetin zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld, wordt algemeen aangenomen dat hij dat binnenkort gaat doen. De oppositie stelt dat het in zijn belang is dat mensen die momenteel meedingen, vooral zorgen voor afleiding en entertainment. Ze zouden nooit een serieuze kans maken om president te worden.

Toch deed Sobtsjak onlangs opvallende uitspraken die het Kremlin tegen de borst stuitten. Ze zei dat de Krim onderdeel is van Oekraïne, een stelling die maar weinig Russen delen. Gordon op haar beurt ontkent de kritiek van de Russische oppositie. Ze zegt dat het niet gemakkelijk voor haar was zich kandidaat te stellen, laat staan dat ze haar kandidaatschap zou hebben besproken met het Kremlin. Overigens moet de advocate eerst nog 300.000 handtekeningen verzamelen, voordat ze daadwerkelijk mag meedoen aan de verkiezingen.

Toch begon voor Gordon de campagne gisteren al. Ze bekritiseert niet enkel de Russische president, maar haalt ook hard uit naar haar vrouwelijke tegenstreefster, die de dochter is van de oud-burgemeester van Sint-Petersburg. Gordon belooft 'niet de glamour van Rusland te vertegenwoordigen'. "Ik ben namelijk niet geboren met een zilveren lepel in mijn mond."

Lees ook: Russische Paris Hilton blijft Poetin dankbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden