Twee versies van één speelfilm

LAURA VAN BAARS

Het scheelt maar acht seconden, maar toch bestaan er straks twee films getiteld 'Michiel de Ruyter': eentje voor 16-plussers, en een 'kinderversie' voor 12- tot 16-jarigen. Dat maakte producent A-Film gisteren bekend. 'Op verzoek van scholen' knipte A-Film de gewelddadigste scènes uit de film waarin Frank Lammers de titelrol speelt. Welke dat zijn? De sterfscène van de zeeheld zelf en de lynchpartij die plaatsvond op de gebroeders Johan en Cornelis de Witt. Die zijn in de kinderversie meer geserreerd.

Regisseur Roel Reiné wil een "essentieel onderdeel uit onze Nederlandse geschiedenis als film beschikbaar maken voor heel Nederland. Op aanwijzing van het Nicam hebben we de fragmenten aangepast die tot een keuring voor zestien jaar leiden." Het Nicam, dat met Kijkwijzer de leeftijdsgrenzen voor films coördineert, vindt het initiatief van Reiné 'bijzonder' en noemt het "goed dat deze historische film niet langer schadelijk is voor kinderen tussen de 12 en 16".

De vereniging van geschiedenisleraren Kleio is minder enthousiast. "Lesmateriaal over de 16de en 17de eeuw is er genoeg", zegt voorzitter Ton van der Schans. "Te veel zelfs." Er zijn filmklassiekers waar je niet omheen kunt, zegt Van der Schans. "Vaak gaan die over de Tweede Wereldoorlog, zoals 'Schindler's List' en 'La vita è bella'. Alles hangt af van kwaliteit. Denk niet dat leerlingen zich zomaar voor de tv laten zetten." De film 'Kruistocht in Spijkerbroek' laten docenten volgens Van der Schans weleens vergelijken met het boek van Thea Beckman. Maar op zo'n klassieker is 'Michiel de Ruyter' niet gebaseerd. "We zitten er kortom niet om te springen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden