Twee topkunstenaars voor de prijs van één

Een schilderij van Piet Mondriaan (1872-1944) herken je meteen aan de rechte, zwarte lijnen, primaire kleuren en de duidelijke vlakverdeling. De kunstenaar werd er wereldberoemd mee. En dan word je al gauw gekopieerd. Mondriaan overkwam het ook. Maar misschien had hij deze Mondriaan-jurk van couturier Yves Saint Laurent wel kunnen waarderen, vanwege de verrassende toepassing. Of zou hij het toch ordinaire na-aperij hebben gevonden? We zullen het nooit weten.

Yves Saint Laurent (1936-2008) was zelf al zo beroemd, dat hij het niet nodig had om schaamteloos te pronken met andermans iconen. Hij ontwierp deze jurk uit bewondering voor Mondriaan, van wie hij ook enkele schilderijen bezat. Het werk van Mondriaan was voor hem het toppunt van puurheid en eenvoud.

Als hommage aan de schilder maakte hij een speciale Mondriaan-herfst/wintercollectie (1965/1966), bestaand uit vijf ontwerpen. Deze jurk werd gedragen door barones Van Zuylen van Nijevelt. Ze was een telg uit het geslacht dat bekend werd door de bouw van kasteel De Haar door architect Pierre Cuypers, die ook het Rijksmuseum ontwierp. De Mondriaanjurk werd zo'n hype dat in de jaren vijftig en zestig meer ontwerpers aan de slag gingen met de uitgangspunten van De Stijl.

Het Rijksmuseum heeft deze legendarische jurk voor 30.000 euro gekocht op een veiling van Christie's in Londen, met steun van de BankGiroloterij. Min of meer een koopje, want in feite krijg je twee topkunstenaars voor de prijs van één: dé schilder en dé modeontwerper van de twintigste eeuw, verenigd in één jurk. Het is ook nog eens het eerste originele exemplaar in de collectie van een Nederlands museum. Volgens kostuumconservator Bianca du Mortier loopt het Rijksmuseum met deze aanwinst vooruit op het voorjaar van 2012, waarin de Mondriaan-vlakverdeling volop te zien zal zijn in de mode, niet alleen in jurken maar ook in schoenen en tassen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden