'Twee tenniswedstrijden gemanipuleerd in Nederland'

Illustratie: wedstrijden verkopen bij tennis. Beeld Anp
Illustratie: wedstrijden verkopen bij tennis.Beeld Anp

Bij twee vorig jaar in Nederland gespeelde tenniswedstrijden is mogelijk sprake geweest van matchfixing. Dat blijkt uit een rapport dat de Europese gok­waakhond ESSA vandaag publiceerde. Over welke wedstrijden het gaat en op welk niveau, is niet duidelijk. Evenmin opgehelderd is hoe zit het met de bewijsvoering, toch vaak hét probleem bij matchfixing.

Uit het rapport van ESSA blijkt dat vorig jaar mondiaal 73 tenniswedstrijden als verdacht zijn aangemerkt. De waakhond baseert zich op een systeem dat vreemd gokgedrag in de gaten houdt.

In juli vorig jaar ontstond er op de Metsbanen in Scheveningen ophef over de wedstrijd tussen de Kazachstaanse spelers Alexander Nedovsjev en Andrei Golubev. Er werden op de internationale gokmarkt vreemde patronen ontdekt, de TIU werd ingelicht (de instantie die de geloofwaardigheid van het tennis moet bewaken), maar tot dusver werd er niets meer over gehoord. Wellicht dat deze wedstrijd een van de twee verdachte 'Nederlandse' partijen in het rapport van de ESSA is.

Bewijsvoering
Probleem in de strijd tegen matchfixing is vooral de bewijsvoering. Dit jaar waren er twee zeldzame bekentenissen. De Thai Jatuporn Nalamphun werd gisteren achttien maanden geschorst en hij kreeg een boete van 5000 dollar. De 22-jarige Nalamphun had toegegeven dat hij zich in 2014 schuldig had gemaakt aan matchfixing. In zijn carrière als tennisser verdiende Nalamphun, die nooit de wereldranglijst haalde, 682 dollar.

In januari stond de Australiër Nick Lindahl terecht voor een rechtbank in Sydney. De 27-jarige oud-tennisser bekende dat hij in september 2013 bij een klein toernooi in Toowoomba opzettelijk had verloren van een lager geklasseerde speler. Lindahl, tegewoordig actief als coach, had twee gokkers geïnformeerd dat hij de partij zou verliezen. De rechtbank doet op 15 april uitspraak in de zaak.

Vreemd gokgedrag
Zo raakten twee 'kleinere' spelers verstrikt in de mazen van de TIU. Tijdens de Australian Open werd door de BBC onthuld dat ook zestien topspelers zich schuldig hadden gemaakt aan matchfixing. Hun namen waren bekend bij de TIU, maar er werden nimmer sancties genomen. Inmiddels is een onafhankelijk onderzoek gestart naar de werkwijze van de TIU.

Met twee verdachte wedstrijden behoort Nederland overigens niet tot de top van het matchfixen. Uit de publicatie van de ESSA blijkt dat de meeste vraagtekens staan achter tennispartijen in Turkije, Tunesië en Argentinië. En natuurlijk werd er ook vreemd gokgedrag gesignaleerd bij andere sporten, zoals voetbal, tafeltennis, ijshockey, snooker en hazewindhondenraces.

Nick Lindahl, kort nadat hij in de rechtbank had toegegeven een tenniswedstrijd te hebben verkocht. Beeld reuters
Nick Lindahl, kort nadat hij in de rechtbank had toegegeven een tenniswedstrijd te hebben verkocht.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden