Twee tekenen van leven uit de Gazastrook

De Britse journalist Johnston en de Israëlische soldaat Sjaliet zijn al lange tijd ontvoerd. Gisteren kwam beeld en geluid van hen vrij.

Een video en een geluidsband, via internet verspreid, waren gisteren de voornaamste berichten uit de Gazastrook. Op de video was de ontvoerde Britse journalist Alan Johnston te zien, met een bomgordel om. Op de geluidsband klonk de stem van de Israëlische korporaal Gilad Sjaliet. Johnston werd ruim drie maanden geleden ontvoerd door ’het leger van de islam’, de titel die een beruchte clan/maffialeider zich heeft toegekend. Het was een waarschuwing aan de nieuwe machthebbers van Hamas in de Gaza om niet te proberen hem met geweld te bevrijden.

Sjaliets band was het eerste levensteken van de korporaal die precies een jaar geleden door Hamasstrijders en leden van nog twee milities, werd overmeesterd in een gewaagde overval op een Israëlische controlepost. De geluidstape was een waarschuwing dat Israël met het leven van Sjaliet speelt als het niet snel voldoet aan de eis van de ontvoerders, de militaire tak van Hamas: vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen. Zij lieten Sjaliet zeggen dat zijn gezondheid achteruitholt, nadat ze de dag ervoor hadden laten weten dat hij er goed aan toe is.

Zijn vader zei de stem van zijn zoon te herkennen. De 20-jarige Gilad doet een beroep op de regering om aan de Palestijnse eisen voor een omvangrijke gevangenenruil te voldoen. „Zoals ik ouders heb, een moeder en vader, hebben de duizenden Palestijnse gevangenen moeders en vaders aan wie hun zonen moeten worden teruggegeven.” Uit de intonatie blijkt dat hij de tekst opleest.

De berichten overschaduwden het topoverleg tussen Egypte, Jordanië, Israël en de Palestijnen in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheik, waar de Israëlische premier Olmert had laten weten 250 gevangenen van de Palestijnse Fatah-beweging te zullen vrijlaten.

Zondag had de Israëlische televisie bericht dat Sjaliet wordt vastgehouden in het zuiden van Gaza, 15 meter onder de grond, omgeven door mijnen om een reddingsactie te voorkomen. Hij zou met zijn bewakers ’een hartelijke ’relatie onderhouden.

De ontvoerde Britse journalist Alan Johnston zegt op zijn video te hebben begrepen dat veelbelovende onderhandelingen over zijn vrijlating zijn mislukt omdat Hamas en de Britse regering hebben besloten in te zetten op een militaire oplossing voor de ontvoering. Eerder deze maand beloofde Hamas Johnston vrij te zullen krijgen. Een Hamas-leider, Mahmoed Zahar, zei zaterdag dat de vrijlating op zich laat wachten omdat de ontvoerders bang zijn voor wraakacties. Hamas probeert hen er volgens Zahar van te overtuigen dat die achterwege zullen blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden