Twee simpele antipasti

(niet te grote) tuinbonen; vrij jonge Pecorino (geen Pecorino romano); olijfolie (liefst Toscaans); zout; blokjes kaas

flinterdunne ham (liefst San Daniele of Carpegna) of vers gesneden Parmaham; 12 verse rijpe vijgen; olijfolie

Mijn keuken is momenteel een oven en alle lust tot koken is me vergaan. Maar met onze eetlust is weinig mis. Op zulke dagen biedt de Middellandse-Zeekeuken uitkomst.

Kijk alleen maar naar Italiaanse antipasti: veel rauwe groenten, prachtige vleeswaren en kaassoorten, brood met olie en sappig zomerfruit. Regel numero uno: hoe simpeler het gerecht is, des te belangrijker het is goede ingrediënten vol smaak te kiezen. Het loont de moeite te zoeken naar goed, mediterraan brood met een harde korst en stevig kruim, uitgelezen olijfolie en mooi zeezout. Versgemalen peper, geurige citroenen en balsamicoazijn van delicatessenkwaliteit zijn nog meer van die basisproducten die alles tot een hoger niveau tillen. Dan is het op naar de goede markt en/of delicatessenwinkel voor rauwe ham, Italiaanse kazen, fruit en groenten. Hier twee ideeën die niet zullen teleurstellen: Tuinbonen met pecorino: Kies malse, niet te grote tuinbonen, en koop een mooi stuk vrij jonge, veerkrachtige Pecorino – niet de pikante, harde Pecorino romano. Met wat geluk is zelfs jonge (Siciliaanse) Pecorino te vinden met peperkorrels erin. Dop de bonen en verwijder van grotere exemplaren ook het grijzige velletje. Dan blijven er prachtige lichtgroene boontjes over. Doe de bonen in een kom en giet er goede (liefst Toscaanse) olijfolie over. Bestrooi met wat zout. Eet de bonen rauw met blokjes of brokjes kaas. Gegrilde vijgen met prosciutto: Koop de beste ham die er te vinden is, zoals San Daniele (uit Friuli) of Carpegna (Marche), en laat die flinterdun snijden. Beter verkrijgbare Parmaham is ook goed, maar neem geen genoegen met voorverpakte ham – vers gesneden is veel lekkerder. Koop ook 12 verse rijpe vijgen. Verwarm de grill voor. Halveer de vijgen en schep de helft daarvan om met 3 el olijfolie. Leg deze vijgen met de snijkanten naar beneden op een bakblik, schuif ze onder de grill en rooster ze 3-5 minuten tot ze beginnen te bruinen. Laat ze buiten de grill afkoelen. Meng de gegrilde en rauwe vijgen voorzichtig door elkaar met de handen en werk er nog 3 el olie door. Geef de ham erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden