Twee schakers in eindspel V&D

null Beeld anp
Beeld anp

In het weekend moet duidelijk worden of er straks nog een V&D in uw buurt zit. Hoewel Cool Cat-eigenaar Roland Kahn de warenhuisketen wil overnemen, is het nog niet gezegd dat hij daarin slaagt. Het kan zomaar gebeuren dat u straks een winkel van het Canadese bedrijf Hudson's Bay in de dichtstbijzijnde stadskern op de plek van V&D treft: een Galeria Inno of een Saks Fifth Avenue Off 5th.

Ook is het nog mogelijk dat de V&D in de buurt transformeert naar een Zara of H&M. En in het ergste geval staan de vierkante meters leeg. Dat zal in een grote stad als Amsterdam of Den Haag niet gebeuren, maar in kleine steden zoals Bergen op Zoom, Heerlen of Sittard bestaat die kans.

Kahn onderhandelt exclusief met de curatoren over een doorstart van V&D, maar hij heeft last van kaper op de kust Hudson's Bay. Het Canadese bedrijf aast waarschijnlijk op de twintig aantrekkelijkste locaties van V&D en is niet geïnteresseerd in het overnemen van merknaam, personeel of inventaris. Het praat alleen met de verhuurders van de panden.

Slim spelen
Komende dagen zal Kahn met zijn bedrijf Cool Investments het spel slim moeten spelen om de verhuurders van de warenhuispanden te bewegen met hem in zee te gaan. De tijd begint te dringen, want vanaf volgende week woensdag wordt het V&D-personeel niet meer betaald.

De curatoren hopen uiterlijk dit weekend een akkoord te bereiken over de doorstart van tenminste 35 van de 62 vestigingen. Dat aantal is nodig om groot genoeg te zijn als inkooppartij. Kahn wil uiteindelijk zo'n 45 vestigingen van V&D overnemen. Dit zou nog kunnen oplopen tot 50, aldus een woordvoerder van de curator. De financiering is al bijna rond. In zo'n zeven tot zeventien winkels zit straks dus geen V&D. Daarvoor moeten de verhuurders op zoek naar andere gegadigden.

Haast geboden
Hudson's Bay heeft veel minder haast dan Kahn. Als de winkels komende week dichtgaan omdat het personeel niet langer wordt betaald, maakt dat voor de Canadezen geen verschil. Zij willen enkel en alleen een aantal panden overnemen. Dat mag best wat langer duren.

Kahn wil V&D vernieuwen volgens de plannen die onder de vorige eigenaar Sun Capital al waren aangekondigd. Als de winkels straks dichtgaan omdat de medewerkers niet meer worden betaald, doet dat verder afbreuk aan de merknaam V&D. Haast is daarom geboden.

Huurovereenkomst
Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield vragen zowel Hudson's Bay als Cool Investments de eigenaren om in hun panden te investeren als onderdeel van een eventuele huurovereenkomst. Het is de vraag of verhuurders daartoe bereid zijn. Zeker bij Kahn, die nog moet bewijzen dat hij het tij kan keren. Eerder sloot V&D met een deel van de verhuurders een overeenkomst over huurverlaging, maar dit kon het faillissement niet verhinderen.

In een reactie laat Hudson's Bay weten dat het nadenkt over het betreden van de Nederlandse markt met één of meer winkels van de formule Galeria Inno en Saks Fifth Avenue Off 5th. Of het gaat om panden van V&D wil het bedrijf niet zeggen.

Ronald Kahn wil uiteindelijk zo'n 45 vestigingen van V&D overnemen. Beeld anp
Ronald Kahn wil uiteindelijk zo'n 45 vestigingen van V&D overnemen.Beeld anp

Woensdag wacht de WW

Het zijn onzekere tijden voor de circa 5000 medewerkers van V&D. Komende dinsdag krijgen zij voor het laatst geld overgemaakt van het UWV, dat sinds het faillissement van de warenhuisketen de salarisbetalingen heeft overgenomen. Voor die tijd moeten de curatoren besluiten of zij nog mensen aan het werk willen houden ten koste van de boedel. Als de onderhandelingen over een doorstart de komende dagen niet tot een doorbraak leiden, stromen de medewerkers van V&D woensdag de WW in. Stel dat er medewerkers zijn die een kleine baan overhouden, dan krijgen zij voor een deel WW. Doorwerken zonder betaling mag niet, dan krijgen de curatoren te maken met de inspectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden