Twee oud-ministers aan kop in Afghaanse presidentsrace

De strijd om het presidentschap van Afghanistan gaat nog tussen de oud-ministers Abdoellah Abdoellah en Ashraf Ghani. De twee hebben een flinke voorsprong op hun rivalen, blijkt uit de eerste prognose. Zij maken een grote kans op de beslissende tweede verkiezingsronde.

Ex-minister van buitenlandse zaken Abdoellah, bij de verkiezingen van 2009 al de belangrijkste rivaal van scheidend president Hamid Karzai, ligt op kop. Hij kreeg 41,9 procent van de tot dusver getelde stemmen. Gewezen schatkistbewaarder Ghani, die ook bij de Wereldbank werkte, volgt met 37,6 procent. Hun naaste rivaal Zalmai Rassoel, die ook al eens als minister van buitenlandse zaken diende, heeft een grote achterstand. De drie kandidaten staan ongeveer voor hetzelfde buitenlandbeleid.

Hoewel Rassoel volgens de Onafhankelijke Kiescommissie nog reden tot hoop heeft - er zijn pas een half miljoen van de zeven miljoen uitgebrachte stemmen geteld - sluit voorzitter Ahmad Yousuf Nouristani ook niet uit dat de verkiezingen toch al in de eerste ronde worden beslist. Dan dient een van de kandidaten wel een absolute meerderheid van de stemmen te halen. Nouristani verwacht de volledige uitslag op 24 april bekend te kunnen maken. In mei volgt zo nodig een tweede stemronde.

De eerste verkiezingsronde, op zaterdag 5 april, verliep boven verwachting goed. Ondanks dreigementen van de taliban brachten zeven miljoen Afghanen een stem uit. Er zijn bijna 1900 klachten over stembusfraude ingediend, maar dat aantal is lager dan bij de vorige editie. Van bijna 900 aangegeven fraudegevallen houdt de kiesraad het voor mogelijk dat die gevolgen hebben gehad voor de uitslag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden