Twee opslagplaatsen vuurwerk

DEN HAAG - Het ministerie van Vrom heeft na heel lang zoeken twee plekken op het oog voor het opslaan van professioneel vuurwerk. Het gaat om een voormalig terrein van Muiden Chemie in de Friese Kollumerwaard en een voormalige munitiebunker van defensie bij het Brabantse Ulicoten.

Dat staat in een brief die de inmiddels afgetreden milieuminister Pronk eind vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. Hij heeft de Rijksmilieuhygiënische commissie en de Rijksplanologische commissie om advies gevraagd over de twee locaties. Zij moeten onder andere kijken naar de gevolgen voor natuur en landschap.

Het terrein in de Kollumerwaard grenst aan het Nationaal Park Lauwersmeer. De gemeente Kollumerland bepaalde twee jaar geleden dat het gebied een natuurbestemming moet krijgen. Er gelden vogelrichtlijnen en er moet biologisch worden geboerd. Het bunkercomplex bij Ulicoten ligt in de ecologische hoofdstructuur van de provincie Noord-Brabant. Defensie is eigenaar van het terrein. Bij beide gemeenten was gisteren niemand aanwezig voor een reactie.

Het nieuwe kabinet kan eind oktober een beslissing nemen over de beide vuurwerklocaties, verwacht Pronk. De tijd dringt. Volgens de nieuwe vuurwerkwet mag zwaar professioneel vuurwerk vanaf 1 maart 2004 alleen nog maar worden opgeslagen op 800 meter afstand van de bebouwde kom. Vrom had grote moeite om gebieden in Nederland te vinden die voldoen aan de aangescherpte veiligheidsregels.

De vuurwerkbrancheorganisatie PVPT dringt aan op snelle duidelijkheid over de locaties. ,,Je kunt niet naar een zwart gat verhuizen'', zegt voorzitter Frans Arntz. En een verhuizing van een vuurwerkopslag met medewerkers en al kost de nodige tijd. Al heeft Arntz nog niet gehoord dat leden verhuisplannen hebben. ,,Ik ga ervan uit dat de huidige bedrijven gaan stoppen en dat een paar nieuwe bedrijven zich daar zullen vestigen.'' Een enkel lid van de PVPT is al uitgeweken naar vlak over de grens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden