Twee-op-een-cel wordt algemeen

AMSTERDAM - ,,Het is te danken aan het improvisatietalent van de bewaarders dat er in de gevangenissen geen excessen hebben plaatsgevonden over de plaatsing van twee gedetineerden op één cel'', zegt onderzoeker H. Moors van de Universiteit van Tilburg.

Moors is de hoofdonderzoeker van het gisteren openbaar gemaakte evaluatierapport Kiezen voor Delen over 'de eerste fase van de invoering van meerpersoonscellen'.

Minister Donner (CDA, justitie) ziet, ondanks de hiaten die in het rapport naar voren komen, 'onvoldoende aanleiding' af te zien van de landelijke invoering van twee-gevangenen-op-één-cel. Hij wil dat alle huizen van bewaring meerdere personen in cellen gaan plaatsen.

Moors bezocht dit jaar de penitentiaire inrichtingen in Rotterdam, Tilburg, Breda, Utrecht, Limburg-Zuid, de Achterhoek en Vught. Daar ontmoette hij aanvankelijk veel weerstand bij de personeelsleden en de gedetineerden over de nieuwe maatregel.

Moors: ,,De bewaarders misten in grote mate inspraak bij de nieuwe plannen die van bovenaf opgelegd werden. Zo zit het Nederlandse gevangeniswezen ook niet in elkaar, waar altijd veel ruimte is geweest voor dialoog. Het personeel wil niet graag worden gezien als boeman.''

Ook had de wetenschapper de indruk dat veel personeel weinig ondersteuning kreeg van hun directie.

Moors: ,,In een gevangenis heerst een machocultuur. Ook bij de bewaarders. Toch zitten ze ermee als ze een agressief incident hebben gehad. Ze voelen zich daarin door hun leidinggevenden niet serieus genomen.''

Naarmate de evaluatieperiode vorderde, kregen de bewaarders in enkele inrichtingen meer ruimte. Moors: ,,Veel onrust kwam ook door de lijst met onduidelijke regels van het ministerie van justitie over wie in een meermanscel mag. Het personeel kwam daar niet uit. Mochten besmette gevangenen wel of niet bij elkaar worden opgesloten.''

De eerste fase, die tevens als evaluatieperiode diende, begon in november vorig jaar. In eerste instantie doen zeven gevangenissen mee aan het experiment. De invoering liep vertraging op omdat twee van de zeven inrichtingen geen plan van aanpak klaar had.

De andere inrichtingen zouden gefaseerd volgen na het evaluatierapport, tenminste als de Eerste Kamer dinsdag het wetsvoorstel over het nieuwe detentiebeleid aanneemt.

Donner wordt vandaag voor een spoedoverleg over de evaluatie van twee-op-één-cel naar de Tweede Kamer geroepen. De plaatsing gebeurde tijdens het experiment op basis van vrijwilligheid van de gevangenen. Die vrijwilligheid gaat overboord bij de landelijke invoering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden