Twee nieuwe locaties voor windparken aangewezen

Beeld ANP

Voor de kust van Noord- en Zuid-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden mogen bedrijven van het kabinet windparken gaan bouwen. De gebieden liggen minimaal 22 kilometer buiten de kust.

Eerder besloot het kabinet dat ter hoogte van IJmuiden en voor de kust van Walcheren windmolens gebouwd kunnen worden. Gisteren stemde de ministerraad in met het voorstel van minister Schulz daar twee locaties aan toe te voegen.

In het energieakkoord spraken kabinet, milieuorganisaties, ondernemers en vakbonden af dat er in 2023 voor vijf miljoen huishoudens elektriciteit van windturbines op de Noordzee moet komen. Dat is naar schatting in 2023 zo'n drie procent van het totale energiegebruik in Nederland. 'IJmuiden ver' en 'Borssele' zijn daarvoor onvoldoende, dus moest de minister op zoek naar aanvulling.

"Dat moet zo goedkoop mogelijk, rekening houdend met de vele andere belangen op de Noordzee", schrijft Schulz. Ze denkt daarbij aan scheepvaart en visserij, maar ook aan oefengebieden van defensie, natuurgebieden en plekken waar olie, gas en zand wordt gewonnen.

Er vallen ook nog plekken af omdat die te ver uit de kust liggen. Qua landschap, recreatie, archeologie, bodem, water, natuur, veiligheid en andere gebruikers voldoen de gebieden bij de Waddeneilanden en de Hollandse Kust volgens het kabinet aan de eisen. Voor de visserij en voor de winning van olie en gas worden 'maatwerkoplossingen' bedacht.

Begin volgend jaar bekijkt het kabinet of ook onderzocht moet worden of er mogelijkheden zijn om binnen de 12-mijlszone windparken op zee te bouwen, en waar die dan zouden moeten komen.

De twee nieuwe locaties (donkergroen), naast de eerder toegewezen locaties (lichtgroen).Beeld Rijksoverheid
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden