Twee Nederlandse militaren omgekomen in Mali

Missie in Mali. Beeld ANP
Missie in Mali.Beeld ANP

Twee Nederlandse VN-militairen zijn woensdag in Mali door een explosie om het leven gekomen. Een andere VN-militair raakte gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, gemeld.

Redactie

De explosie had plaats in Kidal, in het noordoosten van het Afrikaanse land. Volgens defensie kwamen de Nederlandse militairen om bij een oefening waarbij een mortier ontplofte.

De omgekomen militairen zijn de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Een soldaat der 1e klasse van 23 jaar raakte zwaargewond. Beide omgekomen militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade in Assen. De zwaargewonde militair is een collega van dezelfde eenheid. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Kidal.

Het ongeluk gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Voor deze missie van de Verenigde Naties zijn zo'n vierhonderd Nederlandse militairen naar Mali uitgezonden.

Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. De missie loopt tot eind 2016. In maart 2015 kwamen in Mali ook twee Nederlandse militairen om door een crash met een helikopter.

Verlenging
Nog voor de zomer zou het kabinet beslissen of de missie in Mali wordt verlengd, maar de ministers Jeanine Hennis (VVD, defensie) en Bert Koenders (PvdA, buitenlandse zaken) konden het tot nu toe niet met elkaar eens worden. Defensie wil haar kostbare helikopters uit Afrika terughalen. Buitenlandse Zaken wil ze daar blijven gebruiken. Koenders hoopte voor de zomer duidelijkheid te geven aan de Verenigde Naties over de toekomst van de missie die nu officieel aan het einde van dit jaar afloopt.

Toen de PvdA begin dit jaar instemde met het bombarderen van Islamitische Staat boven Syrië, gaf de VVD volgens bronnen aan dat het zich soepel zou opstellen rond Mali. Nederlandse militairen verzamelen daar sinds 2014 inlichtingen voor een VN-missie. De PvdA hecht zeer aan deze bijdrage aan vrede in Afrika. Bovendien heeft Mali de bijzondere belangstelling van de sociaal-democraat Koenders. Hij werkte er als VN-gezant, en wil dat westerse landen meer deelnemen aan VN-missies in de derde wereld.

De vraag is nu of de zeven Nederlandse helikopters volgend jaar nog in Mali zijn. Zij voeren verkenningsvluchten uit en bevoorraden commando's. Tijdens een bezoek aan Nederland in april vroeg Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, expliciet de helikopters langer in Mali te houden.

Vorig jaar werd al bekend dat in de loop van dit jaar het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 wordt teruggebracht. Dat kan omdat andere landen meer troepen gaan leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden