Twee Nederlandse blauwhelmen verongelukt in Mali

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Twee Nederlandse militairen zijn gisteren omgekomen bij een schietoefening in Mali. Een derde raakte zwaargewond. Het Nederlandse leger is daar met vierhonderd mannen en vrouwen voor de VN-missie Minusma.

Het ongeval deed zich gisteren voor rond het middaguur ten zuiden van de plaats Kidal, in het noorden van Mali. Er werd getraind met een mortier. Die bestaat uit een draagbuis waar een granaat in gaat. Op een of andere manier is de mortiergranaat ontploft. De plaatsvervangend commandant der strijdkrachten, Rob Bauer, zei gisteravond op een persconferentie dat nog wordt onderzocht hoe het ongeluk kon gebeuren.

De ontploffing kostte het leven aan de 29-jarige sergeant Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. De derde zwaargewonde militair, wiens naam niet bekend is gemaakt, is geopereerd en overgebracht naar een militair hospitaal in de stad Goa.

Bauer zei dat het ongeval voor Defensie 'een heftige schok' is. Minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is 'diep geraakt'. "Wij leven intens mee met hun geliefden, nabestaanden en collega's. Zij streden voor een betere en veilige wereld en betaalden nu de hoogst mogelijke prijs."

Nederland is sinds twee jaar met militairen aanwezig in Mali. De VN hebben er sinds 2013 in totaal zesduizend militairen gestationeerd, van wie de meesten uit Frankrijk. De Nederlanders moeten vooral inlichtingen verzamelen. Naast manschappen levert Nederland vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters.

De Nederlandse bijdrage eindigt eind dit jaar. Dan nemen de Belgen het over. In Den Haag is er discussie of Nederland ook volgend jaar nog een bijdrage moet leveren en hoe die er dan kan uitzien. Minister Bert Koenders van buitenlandse zaken is al voor, maar Hennis houdt de boot nog af.

undefined

Al eerder kwamen militairen in mali om bij ongeluk

In maart vorig jaar kwamen ook twee Nederlandse militairen om in Mali. Door technisch falen stortte hun Apache-gevechtshelikopter neer in de noordelijke provincie Gao. De militairen waren op oefening.

Bij de vorige Nederlandse missie, in het Afghaanse Uruzgan, verloren in totaal 25 militairen het leven. Een van hen stierf een natuurlijke dood, een ander pleegde zelfmoord.

Sinds 1950 sneuvelden in totaal 182 Nederlandse militairen tijdens missies. In voormalig Joegoslavië kwamen veertien mensen om, bij de Koreaanse VN-vredesoperatie van 1950 to 1955 vielen 123 Nederlandse doden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden