Twee musea en een fort winnen Europese erfgoedprijs

Fort Kijkuit. Beeld Natuurmonumenten / Gertjan de Boer
Fort Kijkuit.Beeld Natuurmonumenten / Gertjan de Boer

Drie Nederlandse instellingen krijgen de Europa Nostra Prijs, de belangrijkste onderscheiding in Europa op het gebied van cultureel erfgoed. Het gaat om Fort Kijkuit in Kortenhoef, Museum Oud Amelisweerd in Bunnik en Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Redactie

De prijs is een blijk van erkenning voor buitengewone prestaties op het gebied van behoud, onderzoek, onderwijs, opleiding en bewustmaking van cultureel erfgoed. Een 23-koppige jury met experts uit heel Europa koos 28 winaars uit 187 projecten, die vanuit 36 landen waren ingestuurd.

Nieuwe bestemming
Volgens het juryrapport is Fort Kijkuit een voorbeeld van succesvol hergebruik van Europa's militaire erfgoed. Het fort werd gebouwd tussen 1844 en 1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar raakte na de Tweede Wereldoorlog steeds verder in verval.

In 2013 restaureerde Natuurmonumenten het fort en gaf het een nieuwe bestemming als kantoor, expositieruimte en uitkijkplatform. "We wilden Fort Kijkuit zichtbaar maken voor het publiek en voor de toekomst behouden door het een duurzame bestemming te geven", zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. "We zijn enorm trots op deze prijs."

Museum Oud Amelisweerd in Bunnik. Beeld MOA / Ernst Moritz
Museum Oud Amelisweerd in Bunnik.Beeld MOA / Ernst Moritz

Oud landhuis
Het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik heeft van de jury complimenten gekregen voor de manier waarop het landhuis is gerestaureerd en herbestemd. Nadat de particuliere bewoning in 1989 eindigde, stond het vervallen gebouw leeg. Vanaf 2011 werkten de stichting Museum Oud Amelisweerd en de gemeente Utrecht samen aan de restauratie van het landhuis, het koetshuis en de zeldzame Chinese behangsels in de salons.

De jury prijst de educatieve kwaliteit van het museum en de kwaliteit van het tentoonstellingsmeubilair. 'Het monument zelf is van groot belang en de authenticiteit van het achttiende-eeuwse landhuis is intact gebleven, dankzij de aandacht die de restaurateurs hebben besteed aan alle details.'

Interieur Oud Amelisweerd. Beeld MOA / Ernst Moritz
Interieur Oud Amelisweerd.Beeld MOA / Ernst Moritz

Digitalisering
Het derde museum dat in de prijzen valt is Naturalis Biodiversity Center in Leiden, voor de digitalisering van hun collectie. Die telt meer dan 37 miljoen zoölogische, botanische en geologische objecten uit alle windstreken. De onderzoekers ontwikkelden negen 'digistraten' voor de verschillende collectietypes.

De digitalisering van bijna negen miljoen euro van deze objecten is daarmee van grote waarde voor onderzoekers wereldwijd, vindt de jury. Die noemt het project een 'uitzonderlijk genereuze wijze om projectresultaten te verspreiden'.

De prijsuitreiking vindt plaats op 24 mei in Madrid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden