Twee mooie klussen voor Justitieduo

FIEN MEIRESONNE en JURIST STAATS- EN ADMINISTRATIEF RECHT

Met grote instemming las ik het hoofdredactioneel commentaar (21 maart) over de benoeming van het nieuwe veiligheidsduo op Justitie. Ik zou in aanvulling daarop de nieuwe top van het departement iets willen meegeven.

Bij twee hoofdpijndossiers waar staatssecretaris Teven heel slecht mee omging, sprong het gebrek aan redelijkheid en rechtvaardigheid in het oog.

Het ene betreft een nette en humane afronding van een zo betrekkelijk gering probleem als het kinderpardon: Trouw berichtte bijvoorbeeld onlangs hoe de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris in een zelfde soort casus tot verschillende uitkomsten leidde.

Een tweede, nog lastiger probleem is het beleid - of beter: gebrek aan beleid - met betrekking tot vluchtelingen met 1F-status. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog konden we zien dat de rechtspleging voor SS-ers, die in Europa hun misdadige spoor van geweld hadden getrokken, vrijwel overal binnen een jaar of tien was beëindigd, door een veroordeling, seponering of om andere reden.

De regering houdt tot nu toe verkrampt, en volgens kenners ook heel aanvechtbaar, vast aan het inmiddels vrijwel als wet fungerende ambtsbericht uit 2000. Iedereen weet dat de kans op een serieuze rechtszaak nauwelijks reëel is te noemen, terwijl de rechtstaat op zijn kop wordt gezet: omkering van de bewijslast.

En als sommige Afghanen toch een vertrouwenwekkend bewijs van onschuld kunnen overleggen, blijft dat doodleuk buiten beschouwing.

Deze groep vluchtelingen zou volgens mij een normale status in ons land moeten krijgen, tenzij later alsnog bewijs van mensenrechtenschendingen bekend zou worden. Een voorwaardelijke status dus. Dat kan de wetgever eenvoudig regelen.

Het duurt waarschijnlijk wel een tijdje voor er weer verkiezingen zijn, dus het nieuwe duo op Justitie zou even wat minder angst hoeven te hebben voor de hete electorale adem van de PVV in de nek in deze kwestie.

Los deze twee volstrekt inhumane situaties even op, als een aardig visitekaartje voor een nieuw en geloofwaardiger beleid van Justitie.

Kom tenminste tegemoet aan het voorstel van Kamerlid Schouw (D66) om een onafhankelijke commissie te laten zoeken naar een aanvaardbare uitweg uit het vervelende dilemma van de landgenoten met 1F-status.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden