Twee mannen mogelijk hiv-vrij na operatie

Twee hiv-positieve mannen ondergingen een beenmergtransplantatie, stopten met aidsremmers - en het virus heeft zich sindsdien niet laten zien.

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard meldden dit gisteren op een aidscongres in Maleisië. Het virus is respectievelijk zeven en vijftien weken na het stoppen met de medicijnen nog steeds onvindbaar. De beide Amerikaanse patiënten ondergingen de stamcelbehandelingen vanwege kanker.

Ook Timothy Ray Brown, de eerste persoon die genezen zou zijn van hiv, onderging in 2007 wegens bloedkanker een beenmergtransplantatie. De donor bleek een zeldzame genmutatie te hebben, waardoor Browns nieuwe beenmerg immuuncellen aanmaakte die ondoordringbaar zijn voor het hiv-virus.

De Harvard-onderzoekers hebben dit mogelijk bereikt met 'gewone' donorcellen. Ze sluiten niet uit dat het virus zich schuilhoudt in milt of hersenen. Ook dan denken ze nieuwe aanknopingspunten te vinden voor de aanpak van hiv. Stamcelbehandeling zal niet snel standaard worden: het is extreem duur en ingewikkeld.

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden