Opinie

Twee 'klotewijven' zijn dames met strotten van goud

AMSTERDAM - ,,We hebben ze eronder.'' Het heeft even geduurd -eeuwtje of twintig- maar nu is het zover. Volgens Ellen Pieters en Lucretia van der Vloot stellen de mannen niks meer voor. Een stelletje tuig is het, slappe zakken. En als wraak voor al het leed, doen beide vrouwen ook niet meer aan seks. Of het moet puur voor hun eigen gerief zijn, dan mag het weer wel.

Lucretia van der Vloot en Ellen Pieters hebben, afzonderlijk van elkaar, een grote staat van dienst opgebouwd. Zong Van der Vloot in 'Tip Top', 'Female Factory' en 'She got game', Pieters liet haar kwaliteiten zien in 'Klokhuis' en 'Spijkers met Koppen'. Maar ze wilden zo graag samen een voorstelling maken. Die is er nu en heet 'Klotewijven'.

Ze gaan heftig van start. Met glimmende pruiken, hippe zonnebrillen en plastic kleren zien de dames eruit als echte r & b-sterren. Van der Vloot opent met een rap waarin een verkrachting nu eens een heel andere wending krijgt. Onnodig te zeggen dat de verkrachter niet fijn aan zijn einde komt. Pianist Joop van Dijk biedt alvast maar zijn excuses aan: ,,Het is een schande hoe wij al die tijd met vrouwen om zijn gegaan, ik kan er nog kwaad om worden''. Ook hij zit onder de plak, hij speelt zijn rol als lulletje rozenwater met verve. Lang houden ze het echter niet vol, de Klotewijven. Al snel komen er barstjes in hun fort door onderlinge tegenstellingen. Jammer genoeg kunnen ze dan alleen nog elkaar letterlijk en figuurlijk in de haren vliegen. Na hun harde start is het teleurstellend om te zien dat ook deze dames in wezen heel kwetsbaar zijn en niet verder komen dan een potje schelden op die akelige mannen. Met hun boosheid doen ze verder helemaal niks.

Wat volgt zijn een aantal prachtige, gevoelige liedjes. Van der Vloot en Pieters kunnen fantastisch zingen, zowel samen als los van elkaar. Het zijn dames met strotten van goud. Dat daar hun kracht ligt, is overduidelijk. Hun zwakke plek zit hem -naast de opbouw van het programma- in de tussenstukjes. De verhalen en grapjes zijn vaak te flauw, te voorspelbaar en te ingestudeerd. En dat terwijl toch niet de minsten de Klotewijven van tekst hebben voorzien: de jongens van NUHR, Nico van der Knaap, George Groot. De tekstadviezen kwamen verder van Jeroen van Merwijk en Dolf Jansen. Afgezien van het feit dat het allemaal mannen zijn, is hun kwaliteit nog geen garantie voor een goed programma.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden