Soap & Co

Twee kindacteurs delen dezelfde voornaam en een treurig levensverhaal

Corey Haim en Corey Feldman.Beeld ANP Kippa

Een verhaal over wijdverbreid kindermisbruik in Hollywood werd jarenlang niet geloofd. Maar de Weinstein-affaire heeft alles veranderd.

“Je beschadigt de hele filmindustrie”, sprak de gelauwerde journaliste Barbara Walters bestraffend, toen voormalig kindsterretje Corey Feldman haar op televisie vertelde over wijdverbreid kindermisbruik in Hollywood waarvan ook hij slachtoffer was geworden. Het was 2013 en de inmiddels 42-jarige Corey had het allemaal opgeschreven in zijn autobiografie. Barbara moest er niets van hebben en eigenlijk had niemand zin om het te geloven. Corey was na grote filmsuccessen in de jaren tachtig – ‘Gremlins’, ‘The Goonies’, ‘Stand by Me’ – aan de drugs geraakt en afgegleden. Een sneue aandachttrekker, vond men. Hij moest maar eens wat namen noemen van de machtige mannen die hem als kind belaagd zouden hebben. Tja, dat kon hij niet, want de zaken waren verjaard en hij zou voor smaad vervolgd worden.

De Weinstein-affaire zorgt ervoor dat er opeens wél belangstelling is voor het huiveringwekkende verhaal.

Corey werkte vanaf zijn derde jaar in Hollywood, gepusht door zijn ouders die leefden van het geld dat hun kind verdiende. Zijn moeder gaf hem dieetpillen om slank te blijven en sloeg hem als hij een rol misliep. Zijn vader trad op als manager en huurde een man in die Corey overal naartoe moest begeleiden. Deze Ron gaf hem vanaf zijn 14de drugs en misbruikte hem.

Tijdens de opnames van ‘The Lost Boys’ leerde Corey een andere kindacteur kennen met grappig genoeg dezelfde voornaam: Corey Haim. En minder grappig: deze Corey had een vergelijkbaar levensverhaal. Ook zijn ouders gebruikten hun kind als toegangskaartje tot de glamourwereld. De jongens, al snel bekend als ‘de twee Coreys’, werden dikke vrienden en Corey Haim vertelde Corey Feldman dat hij al op zijn 11de voor het eerst was verkracht. Tot Feldmans ontsteltenis dacht Haim dat dit er gewoon bij hoorde. Volgens Feldman was en is Hollywood een levensgevaarlijke plek voor kinderen. “We kwamen op feesten waar drugs en drank rondgingen en we werden rondgeschoven in een kring van mannen uit de filmwereld die seks met ons wilden. Sommigen werken er nog steeds.”

Michael Jackson

Gelukkig waren er ook volwassenen bij wie ze wel terechtkonden. Corey Haim woonde op zijn 12de een paar maanden bij acteurskoppel Sarah Jessica Parker en Robert Downey jr. – allebei net 18. Corey Feldman vluchtte naar een onverwachte plek: Michael Jacksons landgoed Neverland. Terwijl juist deze ster veelvuldig is beschuldigd van kindermisbruik, had Corey er een heerlijke tijd: “Daar kon ik voor het eerst kind zijn.” Hij heeft geen aanwijzingen dat Michael ooit kinderen lastig heeft gevallen, maar de zanger stelde hem wel diep teleur. “Hij was een van de weinige volwassenen die ik vertrouwde. Maar hij raakte verveeld en we zagen elkaar later nauwelijks nog.”

Corey Feldman kan het allemaal navertellen, met Corey Haim liep het minder goed af. Hij ging steeds meer drugs gebruiken en stierf in 2010 uitgeput aan een longontsteking, 38 jaar oud. Corey Feldman had nog geprobeerd hem te helpen: hij nam zijn oude vriend in huis en maakte met hem een realityshow getiteld: ‘The Two Coreys’. In een aflevering is te zien hoe ze het seksueel misbruik in hun jeugd omfloerst met elkaar bespreken, in een ruzie-achtige sfeer.

Ook Alyssa Milano, de actrice die de #MeToo-actie aanzwengelde na de Weinstein-affaire, heeft geprobeerd Corey Haim te helpen. Alyssa was ook een kindsterretje (ze speelde in ‘Who’s the Boss’) en had eind jaren tachtig een relatie met Haim. Samen met haar ouders deed ze een poging hem van de drugs af te krijgen. Tevergeefs.

Bijval

Het was en is makkelijk het verhaal van de overlevende Corey af te doen als de verzinsels van een aan lager wal geraakte acteur – afgelopen week werd hij weer eens opgepakt met marihuana in zijn achterzak. Maar eindelijk krijgt hij bijval. Voormalig kindacteur Blaise Godbe Lipman plaatste een #MeToo waarin hij vertelde dat hij jaren geleden werd belaagd door Tyler Grasham, een man die werkt als vertegenwoordiger van piepjonge acteurs. Meteen volgden meer beschuldigingen. Tyler Grasham is afgelopen week door artiestenbureau APA ontslagen.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden