Twee kerken, zo dichtbij, zo ver af Bonders te optimistisch over contact met christelijk gereformeerden en vrijgemaakten

De auteur is voorzitter van de SoW-commissie in Kampen.

Het hoofdbestuur lijkt op weg ontmoetingen te organiseren met christelijk gereformeerden en vrijgemaakten. Dat contact moet uitgebreid worden “om de kans op geestelijke vernieuwing niet mis te lopen”.

Enkele jaren geleden pleitte de godsdienstsocioloog prof. Gerard Dekker in de kolommen van Trouw voor een kerkelijke herverkaveling. Gereformeerde bond in de hervormde kerk, christelijk gereformeerden en vrijgemaakten zouden wellicht onder één kerkelijk dak kunnen, terwijl het resterende (overgrote) deel van de hervormde kerk met de gereformeerde kerken en lutheranen een nieuw kerkelijk verband zouden kunnen aangaan. Is dat wat het hoofdbestuur mogelijk zou willen? Ik vermoed van niet.

Recent vertoefde ik enkele weken in het Stadsziekenhuis in Kampen waar de lokale omroep mij wekelijks een gevarieerd kerkelijk menu voorzette. Er was een verbinding met de gereformeerde-bondsgemeente, net aan de overkant van de rivier. Die gemeente spatte enkele jaren geleden als een granaat uit elkaar met als gevolg twee gescheiden gemeenten, omdat het confessionele deel een eigen weg koos: thans een bloeiende deelgemeente van plusminus 1300 zielen.

Nu het 'kerkelijk menu' vanuit deze 'Dorpskerk'. Een deel van de tekst voor de verkondiging: “Indien Christus niet opgewekt is, zoo is ook uw geloof tevergeefs, zoo zijt gij nog in uw zonden. Zoo zijn dan ook verloren, die in Christus ontslapen zijn. Maar nu Christus is opgewekt uit de dooden en is de eersteling geworden dergenen, die ontslapen zijn”.

Er was een sterk accent op het eerste deel van de tekst. Een benauwend zwaar menu. Echt bevindelijke prediking. Dat moet evenwel kunnen in een plurale kerk. Ieder zijn deel! De vraag is wel of dit dan de door het hoofdbestuur van de gereformeerde bond beoogde geestelijke vernieuwing zou brengen.

De tweede zondag was de gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te beluisteren. Uit datzelfde dorp, net over de rivier. Een intellectualistisch verhaal over de Mideanieten en over 'de Koning', over een God die de wereld bestuurt in zijn almacht en de koning die een deel van die taak overneemt. Kil, dogmatisch en mijlenver verwijderd van de bevindelijke prediking vanuit de Dorpskerk. Het riep geen enkele emotie op. Geestelijke vernieuwing heb ik niet ontdekt.

Er bleef slechts één vraag: hoever staan deze beide geloofsgemeenschappen in datzelfde dorp, een straatlengte van elkaar, in deze verkondiging van ekaar verwijderd?

Daarom lijkt het voornemen van het hoofdbestuur van de gereformeerde bond enigermate illusoir!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden