Twee keer zoveel kandidaten voor verkiezingen Iran

Iran's President Hassan Rohani. Beeld REUTERS
Iran's President Hassan Rohani.Beeld REUTERS

Het enthousiasme voor de parlementsverkiezingen in februari in Iran lijkt erg groot, want er hebben zich 12.000 kandidaten aangemeld voor de 290 parlementszetels. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Abdolreza Rahmani Fazli, zaterdag bekendgemaakt. Het zijn twee keer zo veel kandidaten als vier jaar geleden. Onder de kandidaten zijn 1400 vrouwen.

De verkiezingen zijn 26 februari en het zijn de eerste sinds de regering de slepende geschillen met grote mogendheden over haar nucleaire ambities in juli beëindigde. Dat doorbreekt het jarenlange isolement van Iran. De huidige hervormingsgezinde president Hassan Rohani hoopt dat daarmee de vastgelopen economie weer opbloeit en er misschien ook een andere politieke wind in zijn land gaat waaien.

Het parlement wordt al meer dan tien jaar gedomineerd door uiterst conservatieve sjiieten. De sjiitische geestelijkheid greep in 1979 de macht. Die heeft ook een toezichtsraad ingesteld die alle kandidaten nog moet af- of goedkeuren. Deze raad van twaalf 'Wachters' blokkeert vaak de deelname van figuren die mogelijk het machtsmonopolie van de aartsconservatieve geestelijkheid in gevaar kunnen brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden