Twee keer mesheften

Ingrediënten voor vier personen:
8 mesheften, 8 tl sojasaus (Kikkoman), 4 tl Maggi, 4 tl rijstwijn, 4 tl rijstazijn, 4 tl suiker, 4 tl sesamolie, 40 ml kippenbouillon, 1 voorjaarsuitje, stukje gember wortel (2 cm). Voor mesheften met zwarte bonensaus: 8 mesheften, 12 teentjes knoflook, stukje gemberwortel (1 cm), 4 sjalotjes, 24 zwarte sojaboontjes, 2 tl sojasaus, 4 tl oestersaus, 2 tl suiker, 2 voorjaarsuitjes, 2 tl olie.

Twee voorgerechten met mesheften. Een andere veel gebruikte naam is messcheden, maar in Zeeland worden ze vooral scheermessen genoemd. Ik at ze onlangs bij de Etage in Bruinisse. Ze worden veel gevangen in Zeeuwse wateren, maar het overgrote deel gaat toch naar het buitenland en dan vooral naar landen rond de Middellandse zee. Maar wie weet worden ze ook in Nederland populair. In Zeeland staan ze al geregeld op de kaart en ook in Amsterdam weet chefkok Wan Fung Chow van restaurant Sushi World ze te bereiden. Deze recepten zijn door hem ontwikkeld. De smaak en structuur van een mesheft lijkt nog het meest op die van inktvis.

Doe voor de Japanse sojasaus de Kikkoman, Maggi, rijstwijn, suiker, sesamolie en kippenbouillon in een pannetje. Al roerend aan de kook brengen. Eén minuut zachtjes laten koken en dan het vuur uitzetten. Roer er nu de rijstwijn door. Snijd het voorjaarsuitje zo fijn mogelijk. Rasp of hak de gember fijn.

Open de mesheften, maar zorg dat de schelpen nog wel aan elkaar blijven zitten. Was de mesheften zorgvuldig. Leg ze op een bord en verdeel het voorjaarsuitje en de gember erover.

Breng in een pan water aan de kook. Zet hierin een stoommand met het bord mesheften en doe een deksel op de pan. Stoom de mesheften in ongeveer vier minuten gaar. Verdeel de Japanse sojasaus over de mesheften.

Hak voor de zwarte bonensaus acht teentjes knoflook en de gemberwortel fijn. Hak ook de sjalotjes, de zwarte boontjes en de voorjaarsuitjes fijn. In een kom gehakte knoflook, gember, sjalotjes, zwarte boontjes, sojasaus, oestersaus en suiker door elkaar roeren. Hak de overgebleven vier teentjes knoflook klein. Verhit de olie in een pan en bak hierin de knoflook lichtbruin. Uit de pan halen en bij het zwarte-bonensausje doen. Open de mesheften en was ze zorgvuldig. Leg de mesheften op een bord en verdeel er de zwarte bonensaus over. Stoom de mesheften in vier minuten gaar. Garneer met de kleingesneden voorjaarsui.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden