Twee keer aangeklaagd voor één fout

Recept ontwormingsmiddel brengt dierenarts Lisette van Lieshout meermaals in de problemen

Je zou kunnen zeggen dat Lisette van Lieshout zich voor het karretje van de groothandel heeft laten spannen. Maar de dierenarts van Animal Health in Haarle, bij Tubbergen, meent dat ze te goeder trouw heeft gehandeld. "Ik vind echt dat we op een goede manier zijn bezig geweest." Toch stond ze gisteren voor het Veterinair Beroepscollege, de beroepsrechter van de diergeneeskunde.

Het gaat om de recepten die Van Lieshout voorschrijft voor ontwormingsmiddelen bij voedselproductiedieren. Sinds 2008 zijn die niet meer vrij verkrijgbaar, maar geldt een vergunningsplicht. Dat wil zeggen dat een dierenarts ze moet voorschrijven. Ook als het gaat om hobbydieren, waarvan de eigenaren voor die tijd hun wormenkuurtjes in de winkel kochten.

Van Lieshout ging in op het verzoek van een groothandel om als tussenpersoon op te treden. Vraagt een klant in een winkel om een ontwormingsmiddel voor een paard of pony, dan belt de winkel de leverancier, die op zijn beurt de dierenarts inschakelt. "Ik schrijf niet zomaar voor, ik win eerst informatie in bij de klant", zegt Van Lieshout.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vindt echter dat elk dier door de arts moet worden gezien. Omdat Van Lieshout daaraan niet voldeed, veroordeelde het Veterinair Tuchtcollege haar in 2009 voorwaardelijk, net als drie andere dierenartsen.

Twee jaar later verwierp het Beroepscollege die veroordeling echter. De artsen konden niet weten dat ze de dieren lijfelijk hadden moeten onderzoeken, oordeelde het college. De leidraad waarin dat staat werd pas in april 2009 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde gepubliceerd. Oud-minister van justitie Winnie Sorgdrager, inmiddels lid van het beroepscollege, schreef daarover in november 2011 een artikel in hetzelfde tijdschrift, waarmee ze de leidraad aanscherpte.

Van Lieshout paste haar werkwijze aan, voortaan bezocht ze elk dier waarvoor ze een recept uitschreef. Toch werd ze in 2012 weer aangeklaagd, en gek genoeg voor recepten die ze nog voor de eerdere en weer herroepen veroordeling had uitgeschreven. Nog vreemder: deze keer oordeelde zowel het tuchtcollege als het beroepscollege dat ze fout had gehandeld.

"Andere dierenartsen die in dezelfde situatie zaten zijn allang afgehaakt, uit angst dat ze in hun vak worden tegengewerkt", zegt Van Lieshout. "Maar ik wil gewoon niet worden veroordeeld als dat niet terecht is." De enige uitweg om alsnog haar gelijk te halen was het indienen van een herzieningsverzoek. Daarvoor moeten nieuwe feiten of omstandigheden worden aangedragen, legt haar advocaat John Wessels uit.

De advocaat richtte zich gisteren op de handelswijze van de NVWA-ambtenaar, die onder het mom van onderzoek naar een leverancier alle dossiers bij Van Lieshout had opgevraagd, waar hij vervolgens informatie uithaalde die hij tegen haar gebruikte. Bovendien tekende hij verklaringen van klanten op, die getuigden de dierenarts niet te kennen, zonder die te laten ondertekenen. "De getuigenverklaringen die wij bij dezelfde klanten opmaakten staan daar haaks op", aldus Wessels.

Het doel van de nieuwe regelgeving was om de vrije verkoop aan banden te leggen, legt dierenarts-parasitoloog Wicher Holland uit Groesbeek uit. Hij is een van de opstellers van de leidraad. "We willen het gebruik van die middelen terugdringen."

Holland is overigens niet gelukkig met de interpretatie van Sorgdrager dat een dierenarts een paard waarvoor hij een recept uitschrijft moet hebben gezien. "Dan kun je gewoon een keer een stal vol paarden binnenlopen. Om te kijken of zo'n middel echt nodig is, moet je mestonderzoek doen, dat is de enige methode die echt werkt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden