Twee joden vechten vete uit over tora van Kaboel

KABOEL - In de Bloemenstraat, hartje Kaboel, wonen bij wat eens de synagoge was, de laatste twee joden van de stad. Isaac Levy, de oudste van de twee, met een lange witte baard, zegt dat hij 60 jaar is, al lijkt hij minstens vijftien jaar ouder.

François Xavier Harispe (AFP)

Zabulon Simantow vertelt 41 jaar te zijn. Hij heeft een paar dagen geleden de door de Taliban verplicht gestelde baard afgeschoren. ,,Toen er een onafhankelijk Israël kwam, zijn de mensen hier vertrokken. Maar voor de communistische tijd (tot 1979) waren er nog zeker honderd joodse families in Kaboel'', vertelt hij.

Zabulon en Isaac hebben een spuughekel aan elkaar en hebben hun ruzies zelfs voor islamitische tribunalen uitgevochten.

Zabulon woont helemaal alleen, in een miserabel gebouw bij de synagoge. In een gietijzeren trap is de davidsster herkenbaar; onder stof en vuil zijn nog resten van blauwe en witte verf te zien. Door een tweede, opengewerkte ster in een muur filtert daglicht naar binnen. Zabulon heeft een vrouw en twee dochters, van zeven en acht jaar. Maar zij wonen sinds zes jaar in Israël.

Zijn vete met Isaac dateert van 1992, toen Zabulon naar Tasjkent in Oezbekistan reisde om daar te trouwen. Isaac heeft toen onder het mom dat er was ingebroken, al Zabulons spullen verkocht. En Isaac heeft ook de tora van de synagoge gestolen, zegt Zabulon.

Isaac beschuldigde indertijd juist Zabulon van de diefstal. De zaak kwam voor 18 rechters van het hoogste hof van de Taliban die Zabulon hebben vrijgesproken. Volgens hem hebben de Taliban toen de tora zelf ingepikt en geprobeerd hem te verkopen. ,,De tora is ruim twaalf miljoen gulden waard. Hij is vijf eeuwen oud en met de hand geschreven op perkament.''

Het bleef niet bij één ruzie. ,,Toen ik het proces had gewonnen beschuldigde Isaac me ervan een door Israël betaalde spion te zijn.'' Een ramp volgens Zabulon omdat de Taliban niet wisten dat hij een jood was. Hoe hij zich eruit wist te redden blijft onduidelijk, en als hij zijn verhaal doet roepen antiekhandelaren op straat: ,,Hij liegt!'' Zabulon staat immers bekend als 'de jood'. Sommige Taliban hebben zelfs geprobeerd hem te bekeren, legt een van de verkopers uit.

Isaac reageert zuur op de zaak. Hij woont al 26 jaar in Kaboel en heeft besloten Zabulon maar te laten praten. Trots toont hij de synagoge, waarvan híj de sleutel heeft. Zabulon staat te schreeuwen: ,,Hij is geen rabijn, hij is een mislukte mollah!''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden