Twee jaar cel voor gouverneur Jakarta wegens godslastering

De gouverneur van Jakarta Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, spreekt na het vonnis met zijn advocaten. Hij werd tot twee jaar veroordeeld wegens blasfemie, aanzienlijk meer dan de strafeis. Beeld EPA
De gouverneur van Jakarta Basuki 'Ahok' Tjahaja Purnama, spreekt na het vonnis met zijn advocaten. Hij werd tot twee jaar veroordeeld wegens blasfemie, aanzienlijk meer dan de strafeis.Beeld EPA

De christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, is veroordeeld voor godslastering omdat hij de islam zou hebben beledigd. Hij moet twee jaar de cel in, maakte een rechter bekend. De rechtszaak wordt gezien als precedent met betrekking tot religieuze vrijheid in het land.

Gert Jan Rohmensen

Het vonnis is aanzienlijk hoger dan de eis. De aanklagers eisten in april een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar tegen Purnama, beter bekend onder zijn bijnaam Ahok. Hij heeft laten weten dat hij in hoger beroep gaat tegen het vonnis. Purnama werd na de uitspraak meteen naar de gevangenis in Jakarta gebracht.

Het proces handelt over de uitspraken die Purnama het afgelopen jaar deed tegenover zijn tegenstanders. Hij zou kleinerend over de Koran hebben gesproken tijdens zijn politieke campagne voor het gouverneurschap.

Veel moslims en vooral de radicalere, namen aanstoot aan zijn opmerkingen en riepen op tot ontslag en vervolging van de gouverneur. Zij deden aangifte en massaprotesten volgden. De groep conservatieve moslims verzette zich al sinds Ahoks aantreden als gouverneur tegen hem. Volgens hen mogen moslims zich volgens de Koran niet door niet-moslims laten leiden.

Tijdens het proces legde de gouverneur uit dat zijn kritiek zich niet richtte op de Koran, maar op de politici die het heilige boek van de islam tegen hem proberen te gebruiken. "Ik begrijp de beschuldiging, maar ik begrijp niet waarom ik wegens blasfemie ben aangeklaagd", aldus Ahok.

Buiten de rechtbank in Jakarta schreeuwden conservatieve moslims leuzen tegen gouverneur Ahok. Beeld AP
Buiten de rechtbank in Jakarta schreeuwden conservatieve moslims leuzen tegen gouverneur Ahok.Beeld AP

Karaktermoord

Voor de rechtbank werd tegen de gouverneur gedemonstreerd door conservatieve moslims, onder andere door een anti-blasfemiegroepering die Ahok vorig jaar aangaf bij de politie. Een van de leden, Syamsu Hilal, toonde zich uitgelaten over de hoge straf voor de gouverneur. “We zijn er nu getuige van dat de rechter een vertegenwoordiger van God is geworden, dat de rechter het recht heeft laten zegevieren.”

Bij de rechtbank waren ook medestanders van Ahok, die geschokt reageerden op het vonnis. Een van hen, Adrian Sianturi, sprak er tegenover persbureau AP schande van. “Deze uitspraak is de karaktermoord op een goede gouverneur. Hij is een schone politicus en die zijn zeldzaam in dit land”, aldus Sianturi.

Mensenrechtenorganisaties zijn al veel langer bezorgd over de groeiende invloed van conservatieve of radicale islamitische organisaties in Indonesië. Andreas Harsono van de mensenrechtenorganisatie Human Right Watch noemde het vonnis “een enorme tegenslag” voor Indonesië, dat als tolerant tegenover religieuze minderheden bekend staat.

“Als iemand als Ahok, de gouverneur van de hoofdstad, gesteund door de grootste partij van het land, en een bondgenoot van de president, al gevangen gezet kan worden op basis van beschuldigingen die elke grond missen, wat kunnen we dan nog meer verwachten?”, zei Harsono.

Verkiezingen verloren

De kwestie kostte Purnama, de eerste etnische Chinese en christelijke leider van Jakarta, vorige maand hoogstwaarschijnlijk ook de gouverneursverkiezingen. Die verloor hij van voormalig minister van onderwijs Anies Baswedan, een moslim.

In de eerste ronde in februari ging de zittende gouverneur nog aan kop. Ahok is populair bij grote delen van de bevolking wegens zijn ‘schone’, niet-corrupte imago, zijn doortastende optreden en zijn infrastructurele projecten. Die moeten een eind maken aan de permanente verkeersopstoppingen en terugkerende overstromingen waar Jakarta mee te maken heeft. Ook in het bestuur van de metropool probeerde hij orde op zaken te stellen, waarbij hij regelmatig disfunctionerende bestuurders in het openbaar tot de orde riep.

Indonesië is met 250 miljoen inwoners een van de grootste democratieën in de wereld. Meer dan 200 miljoen Indonesiërs zijn moslim. Het christendom is in het Zuidoost-Aziatische eilandenrijk met ongeveer 20 miljoen gelovigen in de minderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden