Twee helden in één minuut zorgen dat Engeland de battle wint

LONDEN - It 's going to be war, kopte de Daily Mail zaterdag. Engeland-Schotland, de 124 jaar oude voetbalklassieker werd op gezag van de UEFA voor één keertje in ere hersteld en bij die happening paste blijkbaar geen beschaafder geluid. Wel een 2-0 overwinnig voor Engeland.

Heel het Britse rijk hield zaterdagmiddag de adem in, maar halverwege kwamen alle continentale bezoekers in het Wembley-stadion tot de conclusie dat de eerste voetbalontmoeting tussen beide landen, in 1872, onmogelijk slechter kan zijn geweest dan het hotseknots-gedoe in de eerste helft. Hersenloos voetbal van twee vechtmachines, dat was het. Enkele ingrepen van de Engelse coach Terry Venables lieten de wedstrijd na de pauze kantelen. Stuart Pearce, bijgenaamd Psycho, had het volkslied meegezongen alsof hij naar de Falkland Eilanden werd gestuurd. Bij het handen schudden weigerde hij ook maar één Schot aan te kijken. Vorige week veroorzaakte Pearce al de strafschop tegen Zwitserland en zaterdag wekte de linksback de indruk een voetballer uit de derde divisie te zijn. In de rust werd hij vervangen door Jamie Redknapp. Deze handige speler van Liverpool nam plaats op het toen uit vijf man bestaande middenveld. Redknapps clubgenoot Steve McManaman verhuisde van links naar rechts en ook die wijziging pakte goed uit. De laatste verandering was dat Gareth Southgate de plaats van Pearce innam. Ook dat was voordelig, al was het alleen maar omdat Southgate toen geen ploeggenoot meer in de weg liep. In zijn warrige duel met Gary McAllister - de Schotse oase van voetbalintelligentie in een woestijn van doelloos gedraaf - was Southgate ook al herhaaldelijk verdwaald. In nieuwe samenstelling ging Engeland een beetje beter spelen tegen de onderliggende Schotten. Guus Hiddink, de keepers Edwin van der Sar en Ed de Goey plus liefhebber Youri Mulder, zagen het vanaf de tribune.

In de gewijzigde formule hadden de Engelsen al vlug een doelpunt te pakken. Rechtsback Gary Neville gaf na goed werk van McManaman een scherpe voorzet, die de Schotse centrumverdediger Colin Hendry slecht bekeek. Alan Shearer, de doelpuntenmaniak die de laatste twee seizoenen 64 competitie-goals voor Blackburn Rovers maakte, dook er tussen en sloeg met het hoofd raak.

Het verweer van Schotland was heel matig. De spitsen Ian Durie en John Spencer, later ook nog even de oude Ally McCoist, stelden niets voor. Hendry vond na de nederlaag overigens niet dat verdiend was verloren. “Van Engeland hebben we verloren en tegen Nederland hebben we gelijk gespeeld. Toch vond ik Nederland veel beter. De Engelsen hebben alleen maar meer geluk gehad tegen ons.”

Geluk had Engeland zeker. De conditie-arme Paul Gascoigne was eerder vooral opgevallen door zijn gekke bekken. Ook vond Crazy Gazza het nodig de vertolker van het volkslied aan beide oren te trekken. Eenmaal aan het voetballen moest hij na een paar sprintjes steeds geruime tijd bijkomen. In Schotlands ongelukkigste minuut zag heel Engeland in hem echter toch weer de wereldvoetballer, die hij niet (meer) is. Eerst die pech voor de Schotten. Ian Durie ging graag liggen in het strafschopebied toen Tony Adams met een correcte tackle voor de bal ging. De Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Pairetto zag er een strafschop in. Ondanks zijn 31 jaren, had MacAllister vervolgens niet de rust om een nieuwe aanloop te nemen toen de bal als door een aankloppende mol plotseling enkele centimeters weg rolde. Doelman David Seaman zag een moment de aarzeling bij de schutter. De penalty werd bijna recht door het doel genomen. Seaman kreeg er een elleboog tegen aan, een tel later was hij de held van de natie. De volgende held lag direct hierna in het gras te genieten: Paul Gascoigne. Hij mag conditioneel dan te zwak zijn geworden, een mooie techniek heeft hij nog wel altijd in de benen. Met het linkerbeen wipte hij de bal over Hendry, met rechts schoot hij zuiver raak in de korte hoek. Negen van de tien anderen zouden de bal eerst nog even hebben gecontroleerd, Gascoigne deed het in één keer: 2-0.

Het was een doelpunt dat Gascoigne achteraf tegenover de Britse mediameute niet wilde toelichten. Die lui kunnen, verzot als ze zijn op ranzige verhalen, van Paul de boom in. Na het gelijkspel tegen Zwitserland werd de kop van Gascoigne geëist, na zij wondermooie doelpunt van zaterdag is zijn kostje voorlopig weer gekocht.

Wordt het morgen schaakvoetbal en een salonremise bij Engeland-Nederland, nu het resultaat dat bij de aftrap al zekerheid biedt voor een plaats in de kwartfinale? Guus Hiddink gelooft van niet. Nederlandse en Engelse voetballers, meent Hiddink, die willen altijd winnen. Terry Venables zegt de mening van zijn Hollandse collega vooralsnog te delen.

- Pagina 13: In de ondergrondse winnen de Schotten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden