'Twee Franse militairen schoten toestel met president Rwanda neer'

DEN HAAG, BRUSSEL (ANP, AFP) - Het zijn Franse militaire instructeurs geweest, die op 6 april het toestel hebben neergehaald dat de Rwandese president Juvénal Habyarimana en diens Burundese ambtgenoot, Cyprien Ntaryamira, vervoerde. Dit heeft het Belgische dagblad Le Soir gisteren gemeld.

Le Soir baseert zich op anonieme getuigenissen uit Kigali, die zouden overeenkomen met resultaten van het onderzoek van de Belgische militaire autoriteiten. Dat onderzoek is ingesteld omdat kort na de moord op Habyarimana tien Belgische VNsoldaten in Kigali werden vermoord.

De krant stelt dat twee Franse instructeurs van het Detachement voor hulp bij militaire opleiding (DAMI), het presidentiële toestel kort voor de landing hebben neergeschoten met twee luchtdoelraketten. Vier leden van de extremistische Hutu Coalitie voor de Verdediging van de Republiek (CDR) zouden de opdrachtgevers zijn geweest, aldus Le Soir.

De twee instructeurs zouden zich in Belgische uniformen hebben gestoken om in de nabijheid van de luchthaven voor soldaten van de vredesmacht van de Verenigde Naties te worden aangezien. Leden van de Rwandese veiligheidstroepen hebben de mannen gadegeslagen. Na de aanslag hebben zij aangenomen dat Belgische VN-soldaten verantwoordelijk waren voor de aanslag.

De daders hebbben vrijwel zeker draagbare SAM-raketten van Russische makelij gebruikt. Het Rwandese leger noch de presidentiële garde beschikte over dat type wapen.

Het toestel van de president stortte kort voor de landingsbaan neer, vrijwel naast de presidentiële villa. Ook opperbevelhebber Déo Nsabimana en kolonel Elie Sagatwa bevonden zich onder de slachtoffers. Deze leden uit de legertop waren als mogelijke samenzweerders tegen de president getipt. Familieleden van Habyarimana verklaarden later in Parijs dat het Rwandese Patriottische Front (RPF) en 'bepaalde Belgen' voor de aanslag verantwoordelijk waren. De dood van de twee hoge officieren voeren zij aan als argument dat niet extreme Hutu's uit kringen van het leger of de CDR, maar het RPF in samenwerking met 'bepaalde Belgen' de aanslag moeten hebben beraamd.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft het bericht uit Le Soir “absurd” en “ongefundeerd” genoemd. Als er Fransen bij de aanslag betrokken waren, dan niet van overheidswege, aldus de Franse regering. Bij het uitbreken van de gewelddadigheden begin april waren in Rwanda 25 Franse militairen met specifieke taken. Frankrijk zag Habyarimana als een trouwe bondgenoot en een onmisbare sleutelfiguur voor uitvoering van het vredesakkoord in Rwanda. Dat werd in augustus 1993 getekend in Arusha door de regering-Habyarimana en de Tutsi-rebellen van het RPF.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden