Twee enquêtes gaan voor vuurwerk zorgen

2014 wordt een jaar van politieke rouwverwerking. De Tweede Kamer houdt maar liefst twee parlementaire enquêtes naar geklungel en misstanden uit het verleden. Een garantie voor vuurwerk.

De eerste enquêtecommissie is achter de schermen al een jaar bezig en onderzoekt het stelsel van woningcorporaties. Directe aanleiding was het fiasco met riskante beleggingen door Vestia. Maar in het achterhoofd van de Kamerleden zit bijvoorbeeld ook de ex-directeur van Rochdale, die op kosten van de corporatie in een Maserati rondreed. Belangrijke vragen voor de enquêtecommissie: hoe hebben de verzelfstandiging en de bijkomende groei van de corporaties uitgepakt? Deugt het toezicht op de leiding?

Het eindrapport moet eind 2014 verschijnen.

Op voorhand lijkt die andere enquête, naar het mislukken van het kostbare Fyra-project, nog interessanter. Een trits aan (ex-)bewindslieden en NS-bestuurders zal zich moeten verantwoorden voor het debacle met de Italiaanse flitstrein. De enquêtecommissie is nog nauwelijks geïnstalleerd, of er is al gedonder. GroenLinks, SP en PVV vinden de kosten van het onderzoek (2,1 miljoen euro) te hoog. PVV'er Machiel de Graaf heeft de commissie uit onvrede verlaten. En geheel in lijn met het probleem van de trein zelf, liep de commissie al bij het opstellen van haar onderzoeksplan vertraging op.

Eind dit jaar starten de openbare verhoren. Diverse juridische conflicten tussen de bouwer AnsaldoBreda, NS en de staat zullen openheid tijdens de enquête in de weg zitten. Maar spannende verhoren zijn hoe dan ook gegarandeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden