Bedreigde diersoort

Twee embryo’s moeten de noordelijke witte neushoorn redden

Moeder Najin en dochter Fatu drinken in het Ol Pejeta reservaat in Kenia. Zij zijn de laatste twee overgebleven noordelijke witte neushoorns, maar kunnen niet zwanger worden.
 Beeld Ami Vitale / Ol Pejeta Conservancy / AFP
Moeder Najin en dochter Fatu drinken in het Ol Pejeta reservaat in Kenia. Zij zijn de laatste twee overgebleven noordelijke witte neushoorns, maar kunnen niet zwanger worden.Beeld Ami Vitale / Ol Pejeta Conservancy / AFP

Twee bevruchte eitjes moeten de noordelijke witte neushoorn, waarvan nog twee vrouwtjes in leven zijn, voor uitsterven behoeden.

Van de laatste twee nog levende vrouwtjes werden in augustus onder narcose bij elk vijf eicellen geoogst. Het verdoven van Najin (30 jaar) en Fatu (19 jaar) was al een risicovolle operatie, waar een hele lange voorbereiding aan vooraf ging. Het laatste mannetje overleed vorig jaar op 45-jarige leeftijd.

De twee overgebleven zwaar bewaakte vrouwtjes in Kenia kunnen niet meer zwanger worden. Zo zou na ruim 26 miljoen jaar een einde komen aan deze kolossen die over het noorden en midden van Afrika zwierven. Halverwege de vorige eeuw waren er nog een miljoen noordelijke witte neushoorns, die tot twee zijn gedecimeerd door stropers.

Dus sloegen wetenschappelijke instituten uit Tsjechië, Duitsland, Italië, de Verenigde Staten en Kenia een paar jaar geleden de handen ineen om iets wat vijf jaar geleden onmogelijk leek te realiseren: via het laboratorium de noordelijke witte neushoorn redden.

Er werden tien eitjes geoogst. Na onderzoek in het Italiaanse laboratorium in Cremona bleken er zeven geschikt voor reageerbuisbevruchting. Vier eicellen van Fatu werden samengebracht met ingevroren zaad van een dood mannetje, Suni, en drie eicellen van Najjin met de zaadcellen van de overleden Saut. Het sperma van Saut was van slechte kwaliteit, dus dat leidde niet tot bevruchting. Twee eicellen van Fatu werden bevrucht door Suni. Nu zijn er twee embryo’s die ingevroren zijn.

Die moeten op termijn ingebracht worden in de baarmoeders van zuidelijke witte neushoorn om kalfjes te krijgen. Met een andere techniek wordt genetisch materiaal gehaald uit huiden van neushoorns om in de toekomst inteelt te voorkomen. Het plan is om zo een kleine kudde te krijgen van vijf nieuwe witte noordelijke neushoorns. Dit kan nog wel decennia duren. De techniek is nog niet uit ontwikkeld. Maar toch: 2 embryo’s is meer dan niets.

Lees ook:

Wetenschappers willen de witte neushoorn in het lab toch nageslacht bezorgen.

In de speelfilm Jurassic Parc wisten wetenschappers dinosaurussen weer tot leven te wekken. Maar dat was fantasie. Nu wordt een ultieme poging gedaan de noordelijke witte neushoorn, een aparte soort, in het laboratorium weer tot leven te brengen.

Het einde nadert voor de noordelijke witte neushoorn.

De laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn is overleden. Hij was een symbool voor dierenbeschermers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden