Twee dorpen moeten leidingwater koken

SINT ODILIüNBERG - Inwoners van de Limburgse gemeenten Sint Odiliënberg en Lerop moeten hun kraanwater de komende dagen koken voor consumptie. De Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) heeft dat per brief geadviseerd na overleg met de Inspectie voor de Volksgezondheid.

In het water is de E. coli-bacterie ontdekt, die lichte maag- of darmklachten kan geven. De bacterie staat op zich niet als gevaarlijk te boek, maar de aanwezigheid ervan kan er wel op duiden dat ook andere, schadelijkere micro-organismen zich in de waterleidingen ophouden.

De waterleidingmaatschappij gaat naar die microben op zoek en is ondertussen begonnen met de schoonmaak van de leidingen. Dat kan drie dagen in beslag nemen.

Er bestaat geen gevaar voor de volksgezondheid, zegt een woordvoerder van WML. ,,Per honderd milliliter water bevat het water maar één kolonie E. coli. Dat is heel weinig. Pas als er tien of vijftien kolonies in zitten moet je officieel maatregelen treffen. We handelen puur uit voorzorg. Mocht iemand toch water hebben gedronken, dan is er echt niks aan de hand.''

De verontreiniging is vermoedelijk ontstaan tijdens werkzaamheden die vorige week werden uitgevoerd. De centrale waterleiding naar de beide plaatsjes, die samen vijftienhonderd aansluitingen hebben en vier- tot vijfduizend inwoners tellen, werd toen met gietijzer verstevigd. Dit werd gedaan om verzakking te voorkomen. De leiding lag open tijdens hevig noodweer. Daarbij kan er modder met microben in zijn gespat.

Waterleidingen raken wel vaker verontreinigd, maar meestal gebeurt dat op kleinere schaal. Dankzij veelvuldige controlemetingen slagen waterleidingbedrijven er doorgaans in de problemen te beperken tot een enkele straat.

Vorig jaar was het Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn de pineut, in 1999 Vlieland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden