Twee doden door vuurwerk

ALMELO, MAARSBERGEN - Tijdens het afsteken van vuurwerk zijn op nieuwjaarsochtend twee mannen in Almelo en Maarsbergen omgekomen.

Van onze correspondent

In Almelo was waarschijnlijk illegaal gekocht professioneel vuurwerk de oorzaak. Een 29-jarige man uit Enschede kwam om, toen een '3 inch shell-mortier' vlakbij zijn hoofd ontplofte. Een ander ligt met hoofdwonden in het ziekenhuis. In Maarsbergen was volgens de politie siervuurwerk de boosdoener. En 52-jarige man liep zwaar hoofdletsel op nadat een stuk siervuurwerk in zijn gezicht ontplofte. Hij overleed in het ziekenhuis. De technische recherche onderzoekt het siervuurwerk.

De herkomst van de fatale shellmortier in Almelo is niet bekend. Het slachtoffer had een lanceerinrichting gemaakt. Het vuurwerk heeft een 'snellont', die lang lijkt maar snel opbrandt. Bij shows worden mortieren op een afstand van 75 tot 125 meter tot ontploffing gebracht.

De politie Twente heeft pas nog gewaarschuwd voor illegaal vuurwerk. Dat kon zonder straf bij de politie worden ingeleverd. De waarschuwing volgde op het in beslag nemen van 760 kilo 'zeer gevaarlijk' illegaal vuurwerk, waaronder mortiergranaten.

In de afgelopen vijf jaar zijn bij vuurwerkongelukken acht mensen omgekomen, inclusief de twee doden van dit jaar. De millenniumwisseling in 2000 eiste drie levens: een man (62) uit Weiteveen overleed toen een kist met mortierbommen in zijn gezicht ontplofte; een jongen (16) uit Tweede Exloërmond werd getroffen door een illegale lawinepijl en een 30-jarige man uit Camperduin bezweek later aan letsel door een geëxplodeerde vuurpijl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden