Twee doden door aanslag bij Zuid-Ossetië

Drie maanden na de oorlog in Georgië rommelt het nog steeds langs de grenzen van de opstandige regio’s. Gisteren vielen er opnieuw doden.

Van onze redactie buitenland

amsterdam – Twee Georgische politieagenten zijn gisteren omgekomen bij een bomexplosie in de buurt van Dvani, een dorp vlakbij Zuid-Ossetië. Volgens de Georgische autoriteiten waren ze op patrouille in het gebied, dat in handen is van de Georgiërs. Toen andere agenten arriveerden, volgde een tweede explosie. Daarbij vielen drie gewonden, van wie een ernstig.

Georgië beschuldigt Rusland van betrokkenheid. Dat land heeft duizenden manschappen gelegerd in de opstandige Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. De regio’s zijn door Moskou als onafhankelijk erkend, nadat het Georgische leger begin augustus probeerde ze weer onder centraal gezag te brengen. Maar het land verloor de korte oorlog met het Russische leger.

De afgelopen weken zijn er veel incidenten geweest, zoals schietpartijen over en weer. Die maken duidelijk dat na de terugtrekking van Russische troepen, vanuit de rest van Georgië naar de opstandige regio’s, de grenzen van die regio’s nog omstreden blijven. Zo is het rond het dorp Perevi eveneens onrustig. Nadat eerder Russische militairen zich terugtrokken uit het dorp, versterkten Zuid-Ossetische paramilitairen dit weekeinde hun posities in en rond Perevi. Ze controleren iedereen die naar het dorp gaat op wapenbezit.

In het dorp wonen zo’n duizend mensen, merendeels etnische Georgiërs. Het ligt aan de westkant van Zuid-Ossetië en lag voor de oorlog in Georgië, stelde de EU onlangs nogmaals vast. Waarnemers van de EU toonden zich bezorgd over de voortdurende spanning rond Perevi.

De Zuid-Ossetische leider Edoeard Koikoty ziet het probleem niet: „De Georgische leiders moeten een serieus probleem met geografie hebben. Ze weten niet eens waar de grenzen van hun eigen staat liggen. We claimen geen grondgebied dat niet van ons is.” Vergelijkbare spanning is er in het Zuid-Ossetische Akhalgori.

Overigens kwamen donderdag twaalf mensen om het leven bij een aanslag op een minibus in NoordOssetië, maar vermoedelijk houdt die aanslag geen verband met het Russisch-Georgische conflict.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden