Twee doden door aanslag bij Zuid-Ossetië

Russische soldaten houden de wacht in Georgie. (archief, oktober 2008) (AFP) Beeld
Russische soldaten houden de wacht in Georgie. (archief, oktober 2008) (AFP)

Drie maanden na de oorlog in Georgië rommelt het nog steeds langs de grenzen van de opstandige regio’s. Vandaag vielen er opnieuw doden. Georgië beschuldigt Rusland van betrokkenheid bij de aanslag.

Van onze redactie buitenland

Twee Georgische politieagenten zijn vanochtend omgekomen bij een bomexplosie bij Dvani, een dorp vlakbij Zuid-Ossetië. Volgens de Georgische autoriteiten waren ze op patrouille in het gebied, dat in handen is van de Georgiërs. Toen andere agenten arriveerden, volgde een tweede explosie. Daarbij vielen drie gewonden, van wie een ernstig.

Georgië beschuldigt Rusland van betrokkenheid bij de aanslag. Dat land heeft duizenden manschappen gelegerd in de opstandige Georgische regio’s Zuid-Ossetië en Abchazië. De regio’s zijn door Moskou als onafhankelijk erkend, nadat het Georgische leger begin augustus probeerde ze weer onder centraal gezag te brengen maar een korte oorlog met het Russische leger vervolgens verloor.

De afgelopen weken zijn er veel incidenten geweest, zoals aanslagen en schietpartijen over en weer. Die maken duidelijk dat na de terugtrekking van Russische troepen vanuit de rest van Georgië naar de opstandige regio’s, de grenzen nog omstreden blijven. Zo is het rond Perevi eveneens onrustig. Nadat eerder Russische militairen zich terugtrokken uit het dorp, begonnen Zuid-Ossetische paramilitairen dit weekeinde hun posities in en rond Perevi te versterken. Ze controleren iedereen die naar het dorp gaat op wapenbezit.

Het dorp, waar duizend merendeels etnische Georgiërs wonen, ligt aan de westkant van Zuid-Ossetië en lag voor de oorlog in Georgië, stelde de Europese Unie onlangs nogmaals vast. Waarnemers van de EU toonden zich bezorgd over de voortdurende spanning rond Perevi.

De Zuid-Ossetische leider Edoeard Koikoty ziet het probleem niet: „De Georgische leiders moeten een serieus probleem met geografie hebben. Ze weten niet eens waar de grenzen van hun eigen staat liggen. We claimen geen grondgebied dat niet van ons is.” Vergelijkbare spanning doet zich voor in het Zuid-Ossetische Akhalgori. Overigens kwamen donderdag twaalf mensen om het leven bij een aanslag op een minibus in Noord-Ossetië, maar vermoedelijk houdt die aanslag geen verband met het Russisch-Georgische conflict.

Eind deze week is er een top tussen de Europese Unie en Rusland, waar vermoedelijk besloten wordt het bevroren overleg over nieuwe samenwerkingsverdragen weer te ontdooien. „Maar we slaan de bladzijde van het Georgië-conflict niet om”, aldus de Britse minister David Miliband en zijn Zweedse collega Carl Bildt. „Wij zijn erg bezorgd dat Rusland zijn troepen nog niet heeft teruggetrokken tot waar ze waren voor 7 augustus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden