Update

'Twee doden' bij protesten Turkije

Turkse jongeren protesteerden vandaag ook in Ankara uit sympathie met de demonstranten in Istanbul. Beeld REUTERS
Turkse jongeren protesteerden vandaag ook in Ankara uit sympathie met de demonstranten in Istanbul.Beeld REUTERS

Bij de hevige onlusten de afgelopen dagen in Turkije zijn twee doden en meer dan 1000 gewonden gevallen. Die inschatting maakt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International zondag.

De Turkse politie heeft zich zaterdag teruggetrokken van het Taksim-plein in Istanbul. Barricades werden weggehaald en tienduizenden betogers kregen toestemming om het plein te betreden. Het lijkt erop dat de politie zich terugtrekt om de druk van de ketel te halen. Het is al twee dagen onrustig in Istanbul en enkele andere grote steden in Turkije.

Zaterdag aan het einde van de dag meldde het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken dat bij meer dan 90 betogingen in het hele land in totaal 939 mensen zijn aangehouden. Sommige betogers gooiden projectielen naar de agenten die de aftocht bliezen. Daarop werd traangas afgeschoten, aldus het Turkse persbureau Dogan. Persbureau Anadolu meldde dat de demonstranten vuurwerk gooiden.

NOS-correspondent Bram Vermeulen vertelt zondagmiddag in het Journaal dat er een grote schoonmaakactie plaatsvindt op het Taksim-plein. Het is er rustig. Overal staan nog wel barricades, gemaakt van huisvuil en containers, die betogers gebruikten om te voorkomen dat de politie het plein zou innemen. 'Het is nu afwachten wat de volgende fase in het protest gaat worden.'

Premier Erdogan
Eerder zaterdag riep de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan de betogers nog op de demonstraties te staken. Hij bleef onverzettelijk en zei dat de regering de plannen van renovatie van het plein, de aanleiding voor de protesten, gewoon doorzet. Erdogan zei in een toespraak dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het gebruik van traangas door de politie, maar hij beschuldigde tegelijkertijd de demonstranten ervan dat ze de situatie uit de hand hebben laten lopen.

De betogers zijn woedend over het hardhandige optreden van de oproerpolitie vrijdag bij een protestactie op het Taksim-plein. Sinds begin deze week voerden enkele honderden betogers actie tegen een geplande renovatie van het centrale Taksim-plein. De actievoerders willen dat het bij het plein behorende Gezi-park behouden blijft en er geen bomen worden gekapt.

Ook andere steden
Vrijdagochtend maakte de politie een einde aan de protestactie, waarna de vlam in de pan sloeg. Niet alleen in Istanbul raakten agenten slaags met betogers, ook in andere steden gingen mensen de straat op en ontstonden er schermutselingen. Het protest mondde uit in een protest tegen Erdogan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden